onderzoek

Slik jij topiramaat en heb je een zwangerschapswens? Lees dan verder

Uit extra onderzoek naar de veiligheid van topiramaat blijkt dat vrouwen met epilepsie die dit medicijn gebruiken tijdens hun zwangerschap een groter risico hebben op een kind met neurologische ontwikkelingsproblemen, zoals autisme. Daarom adviseert het veiligheidscomité (PRAC) van het Europees medicijnagentschap (EMA) dat er extra maatregelen nodig zijn. Zo komt er een zwangerschapspreventieprogramma en krijgen artsen en patiënten extra informatie.

Zwangerschapspreventieprogramma

Het comité adviseert een zogenoemd ‘zwangerschapspreventieprogramma’. Alle vrouwen met een zwangerschapswens kunnen zo informatie krijgen over de risico’s van topiramaat en de noodzaak om te voorkomen dat je zwanger wordt tijdens het gebruik van dit medicijn.

Informatie over de risico’s via informatiebrieven en -kaarten.

Een andere maatregel is het aanpassen van de productinformatie van topiramaat door de fabrikanten. Ook krijgen artsen en apothekers binnenkort een brief met informatie over de risico’s en komt er studiemateriaal, patiënteninformatie en een waarschuwing op het medicijndoosje.

Slik jij topiramaat en heb je een kinderwens?

Bespreek je kinderwens met je neuroloog. Als je topiramaat gebruikt, kun je beter niet zwanger worden en moet je de juiste anticonceptie gebruiken. Stop nooit met topiramaat of een ander anti-epilepticum zonder met je arts te overleggen! Plotseling stoppen kan namelijk schadelijk zijn en het kan leiden tot (zware) epileptische aanvallen.

Wat doet EpilepsieNL?

EpilepsieNL houdt de ontwikkelingen in de gaten en houdt je op de hoogte als er nieuws is. Ze blijft in overleg met het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) en de beroepsvereniging van neurologen en doet aanpassingen in haar voorlichtingsmateriaal zodra de nieuwe patiënteninformatie er is.

Meer lezen?

Lees het bericht op de site van het CBG van 4 september 2023 met hun update van 13 oktober.

Update 2 november 2023

Lees het bericht van het CBG van 2 november 2023. Inmiddels hebben verschillende zorgverleners een brief met risico-informatie gekregen.

Deel dit:

Meer artikelen lees je hier