onderzoek 02 - 03 - 22

Doorontwikkeling slimme epilepsiecamera van EpilepsieNL mogelijk dankzij schenking van Nationale Postcode Loterij

02 maart 2022

HOUTEN – Een langgekoesterde droom van EpilepsieNL en onderzoekers van het TeleConsortium* (van onder andere SEIN, Kempenhaeghe en UMC Utrecht) wordt eindelijk werkelijkheid! De slimme epilepsiecamera, waar het Teleconsortium met hulp van EpilepsieNL een baanbrekend algoritme voor ontwikkelde, kan de laatste essentiële stap in de doorontwikkeling maken. Dit kan dankzij een schenking van 235.000 euro van de Nationale Postcode Loterij.

Joost Wijnhoud, Directeur en Bestuurder EpilepsieNL: “Dankzij deze geweldige schenking van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij de slimme epilepsiecamera beschikbaar maken voor thuisgebruik bij gezinnen met een kind met epilepsie. Een slim systeem dat geheel automatisch alarmeert op het moment dat iemand een epileptische aanval heeft. Zo draagt EpilepsieNL bij om de kwaliteit van het leven van mensen en kinderen met epilepsie en hun naasten te kunnen verbeteren en zelfs levens te redden.“

Kijk de uitzending van Koffietijd terug, waarin Directeur Joost Wijnhoud meer over de slimme camera vertelt.

Cijfers
EpilepsieNL ontvangt bijna dagelijks berichten van wanhopige ouders die de onzekerheid van de nachtelijke aanvallen van hun kind niet meer kunnen verdragen en niet meer (durven) slapen. Andere detectie middelen zijn niet altijd voldoende. Zij zoeken naar een kindvriendelijk alarmeringssysteem die deze onzekerheid bij hen kan wegnemen. Nachtelijke epileptische aanvallen worden vaak gemist en dat is niet zonder gevaar. Het komt in Nederland nog zo’n 100 tot 200 keer per jaar voor dat mensen komen te overlijden aan een epileptische aanval (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP). De nieuwe, baanbrekende en slimme epilepsiecamera kan helpen deze gevaren te voorkomen.

De laatste fase
In de laatste fase van het project, dat 1.5 jaar zal duren, wordt de epilepsiecamera ontwikkeld tot een werkend product dat thuis bij gezinnen met kinderen met epilepsie zal worden getest.

Dorine Manson, managing director van de Postcode Loterij: “Met de slimme epilepsiecamera zet EpilepsieNL in op innovatie. Innovatie die -als de laatste fase van het project is afgerond- enorme impact kan hebben op het leven van gezinnen met kinderen met epilepsie. Er is nog één fase nodig voor het product in gebruik kan worden genomen en misschien zelfs levens kan redden. We zijn heel blij dat wij deze laatste fase van de ontwikkeling dankzij onze deelnemers kunnen steunen met een schenking van 235.000 euro.”

Naast EpilepsieNL, SEIN, ACE Kempenhaeghe en UMC Utrecht is ook het bedrijf LivAssured betrokken. Hun bereidheid en investering is een belangrijke voorwaarde om de slimme epilepsiecamera uiteindelijk schaalbaar en betaalbaar op de markt te kunnen brengen.

Heeft u vragen over dit project? Stuur een e-mail naar info@epilepsie.nl of bel 030 643 40 63.

*Het TeleConsortium is een samenwerkingsverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), de Technische Universiteit Eindhoven, Hobo Heeze BV, Pontes Medical, EpilepsieNL, LivAssured, CLB, stichting Dravetsyndroom.

Deel dit: