onderzoek 26 - 02 - 24

Tentoonstelling met kunstwerken over ’Onzichtbaar Verlies’ bij epilepsie

26 februari 2024

Van 9 maart tot 26 mei 2024 vindt de tentoonstelling ‘Onzichtbaar Verlies’ plaats in het Beautiful Distress House NDSM in Amsterdam. De tentoonstelling toont kunstwerken van acht jonge kunstenaars die zijn geïnspireerd door verhalen van mensen met epilepsie. De expositie wordt georganiseerd door vrienden en familie van Caro Jacobs, in samenwerking met EpilepsieNL, Beautiful Distress en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Hoewel artsen en onderzoekers kunnen uitleggen wat epilepsie precies is, blijft het moeilijk om te begrijpen hoe het voelt en wat het betekent om hiermee te moeten leven. Het project richt zich op de mentale keuzes, zoals stigmatisering, verlies, acceptatie, verbinding met anderen, relaties en het zoeken naar identiteit. Het doel is om deze keuzes bloot te leggen en het gesprek hierover met elkaar aan te gaan. ‘Onzichtbaar Verlies’ laat kanten zien waar niet over gesproken wordt, zoals schuldgevoelens bij mensen met epilepsie en hun omgeving.

De tentoonstelling ‘Onzichtbaar Verlies’ is bedacht door Caro Jacobs. Caro had epilepsie en zij overleed als gevolg van de aandoening. Na haar overlijden in augustus 2022 hebben haar moeder Anja en Caro’s vriendin Cathelijne het project voortgezet en verder uitgewerkt.

Moeder Anja: “Caro was ervan overtuigd dat kunst kon helpen om het gesprek aan te gaan. Dat heeft háár ook geholpen.”

Dit initiatief wordt mede ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, SEIN, Mondriaan Fonds, ENG Cultuurfonds, Stichting Doen en het Cultuurfonds.

Adres: Beautiful Distress House NDSM, Ms van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam

Deel dit: