onderzoek 15 - 12 - 22

Help ons je medicijnentekort onder de aandacht te brengen

15 december 2022

Medicijnentekort is een groot probleem voor veel mensen, helaas ook voor mensen met epilepsie. EpilepsieNL is zich bewust van dit probleem en het heeft onze aandacht. Lees bijvoorbeeld de blog van Laura M’Rabet. Met het faillissement van medicijnenproducent Innogenerics wordt het probleem alleen maar groter.

Onlangs stuurden wij met andere organisaties in de epilepsiewereld een brandbrief naar het ministerie. Als reactie hierop heeft het ministerie ons laten weten dat er per 1 januari 2023 wat gaat veranderen. Dan worden leveranciers door de Nederlandse overheid namelijk verplicht om een medicijnvoorraad aan te houden van tenminste 6 weken. Wij realiseren ons dat de medicijnentekorten niet alleen een Nederlands probleem zijn. Er zijn internationale factoren die het tekort veroorzaken. Wij zijn dan ook benieuwd of de te nemen Nederlandse maatregel effect gaat hebben. Daarom gaan we in het nieuwe jaar de tekorten in de gaten houden en ook of leveranciers zich aan de maatregel houden.

Vooralsnog adviseren wij mensen om ruim voordat de medicijnen op zijn een herhaalbestelling bij de apotheek te plaatsen. De apotheker heeft altijd de medische plicht om te helpen. In principe zijn zij dus ook verplicht om bij hun eigen concurrenten en collega’s na te vragen of het medicijn daar wel voorradig is. Lees hier meer tips bij ‘Wat kun je doen bij een leveringsprobleem of voorraadtekort?’

Heb jij problemen met de levering van je medicijnen?

Deel je verhaal dan op Vertel het ons! Dit kan anoniem. Wil je wel je gegevens achterlaten na het vertellen van je verhaal? Dat kan ook. Dan kunnen we je verhaal misschien gebruiken in onze acties.

Wij verzamelen alle reacties en willen ze gebruiken voor de lobby naar Den Haag.

Deel dit: