onderzoek 23 - 03 - 23

Miljuschka Witzenhausen slaat eerste munt voor EpilepsieNL

Miljuschka Witzenhausen slaat eerste munt voor EpilepsieNL
23 maart 2023

Heemstede, 23 maart – Vandaag heeft Miljuschka Witzenhausen de eerste penning geslagen voor EpilepsieNL, ter ere van het 130-jarig bestaan van de organisatie. Witzenhausen, die zelf een dochter heeft met epilepsie, sloeg de eerste munt middels een handslag bij de SEIN polikliniek voor epilepsie in Heemstede. Onder EpilepsieNL het motto ‘Samen in de aanval’ heeft de Koninklijke Nederlandse Munt niet één, maar twee penningen in coincard uitgebracht. De uitgiften zijn nu verkrijgbaar op www.knm.nl.

Samen in de aanval

Met behulp van de uitgifte vragen EpilepsieNL en de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor epilepsie, een aandoening waarbij sprake is van een tijdelijke verstoring in de hersenen. In Nederland hebben meer dan 200.000 mensen epilepsie. De meeste mensen hebben geen aanvallen meer door hun medicatie. Maar een derde van de mensen met epilepsie blijft aanvallen houden. Een gedeelte van die mensen heeft hulp nodig bij of na een aanval: er moet dan iemand in de buurt zijn die kan ingrijpen. Dit is de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een coincard met twee penningen heeft uitgebracht.

Ceremoniële Eerste slag

EpilepsieNL zet zich in voor meer onderzoek naar betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie. Presentatrice Miljuschka Witzenhausen heeft een dochter met epilepsie en is ambassadrice van EpilepsieNL.

“Epilepsie is nu 7 jaar geleden ons leven ingeslopen. Het verstoort dagelijks het leven van mijn dochter. Nog steeds zijn we iedere dag op zoek naar antwoorden en oplossingen. Ik ben dankbaar voor de aandacht die EpilepsieNL hier al 130 jaar aan besteed.” – Miljuschka Witzenhausen

De organisatie EpilepsieNL viert in 2023 haar 130-jarig bestaan: een lange periode waarin al veel stappen zijn gezet. Door middel van onderzoek, voorlichting en werving blijft de organisatie hard werken om haar doelen te behalen.

Ontwerp en oplage

In het ontwerp staat het motto van EpilepsieNL, ‘Samen in de aanval’ centraal. Op beide penningen staat het hoofd van een meisje afgebeeld, met de hersenen zichtbaar. Op de linker penning staat de afbeelding van de hersenen bij een persoon zonder epilepsie. Op de rechter penning staan dezelfde hersenen afgebeeld, maar dan met UV-gekleurde puntjes. Deze beelden de storingen uit in de hersenen die voorkomen bij een epileptische aanval. De penning in coincard heeft een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. De munten zijn verzamelaarsitems en geen wettig betaalmiddel. De coincard is direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.

Deel dit:

Meer artikelen lees je hier