leven met epilepsie 07 - 06 - 21

Sophia (6) schrijft boekje over epilepsie: ‘Ik wou dat ik een normaal leven had’

07 juni 2021

De 6-jarige Haagse Sophia de Groot en haar moeder Marlies schrijven samen een kinderboek over epilepsie. Sophia krijgt grote epileptische aanvallen als ze koorts heeft en ze heeft zogenoemde absences en dan is ze een paar keer per dag even helemaal weg. Met het boek wil ze andere kinderen laten weten dat ze niet alleen zijn met hun epilepsie.

Sophia verzint het, moeder typt

‘Ik heb dit boekje geschreven om andere kinderen met epilepsie te laten weten dat ze niet de enige zijn met deze ziekte’, zegt Sophia. Het boekje gaat onder meer over het beestje Pinkie dat epileptische aanvallen krijgt en langzaam leert hoe het is met de ziekte te leven.

Ziekenhuisbezoeken en onderzoeken

Marlies gelooft in de kracht van voorlezen. Dus toen Sophia de diagnose kreeg, zocht zij een kinderboekje over epilepsie om het aan haar dochter uit te leggen. Dat boekje was niet te vinden, dus nu schrijven ze het zelf. Het boekje is gebaseerd op hun eigen ervaringen met de ziekenhuisbezoeken en onderzoeken die Sophia gehad heeft. Sophia kreeg haar eerste aanval toen ze 1, bijna 2, was. Hoewel haar moeder in de zorg werkte en zelf epilepsie had als kind, herkende ze de aanval niet.

Niet alleen fietsen of buitenspelen

Door haar epilepsie kan Sophia niet alleen fietsen, wandelen of buitenspelen. Dat is te gevaarlijk. Gewoon vanuit school naar de gymzaal lopen, vraagt al om assistentie.

Steun Sophia!

Deze week is het collecteweek van EpilepsieNL. Samen collecteren wij om kinderen als Sophia te helpen. Steun jij Sophia? Doneer in haar collectebus!

Lees het hele artikel op omroepwest.nl.

Bron Omroep West

Deel dit: