voorlichting

Doorontwikkeling slimme epilepsiecamera van EpilepsieNL krijgt nominatie

ICT-platform en vaktijdschrift Computable maakte afgelopen week de tien nominaties bekend voor de Computable Awards 2022 in de categorie Digitale Innovatie. De doorontwikkeling van de slimme epilepsiecamera van het Teleconsortium (met o.a. SEIN, ACE Kempenhaeghe en UMC Utrecht) met behulp van EpilepsieNL is één van de genomineerde projecten.

De slimme epilepsiecamera is bedoeld voor thuisgebruik door gezinnen met een kind met epilepsie. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan de epilepsiecamera worden doorontwikkeld zodat deze daadwerkelijk beschikbaar zal komen voor deze gezinnen. Voor de hoofdjury van de Computable Awards 2022 reden om de slimme epilepsiecamera te nomineren in de categorie Digitale Innovatie. Tot zondag 11 september kunnen lezers en bezoekers van Computable hun stem uitbrengen op de genomineerden van de Computable Awards 2022. Op 5 oktober worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een spectaculaire uitreikingsshow.

De camera

De camera is een slim innovatief systeem dat geheel automatisch alarmeert op het moment dat iemand een epileptische aanval heeft. Zo draagt de camera bij aan de kwaliteit van het leven van volwassenen en kinderen met epilepsie en kan zelfs levens redden. Bij de reeds bestaande aanvalsdetectie-apparatuur reageert het apparaat op iets dat tijdens de aanval gebeurt, bijvoorbeeld schokken of bewusteloosheid. Het apparaat herkent dan de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen. Met de slimme camera gaat het een stap verder: het lukt in bepaalde situaties nu ook om gevaarlijke epileptische aanvallen te detecteren zonder dat het nodig is om apparaten aan of vlakbij iemand met epilepsie aan te sluiten. De slimme camera reageert vanaf een afstand op een mogelijke aanval, wat voor mensen met epilepsie minder belastend is én een gevoel van zekerheid geeft.

Directeur Joost Wijnhoud: “We zijn ontzettend trots dat wij zijn genomineerd voor de Computable Awards in de categorie Digitale Innovatie. Wij ontvangen dagelijks berichten van ouders die de onzekerheid van aanvallen van hun kind niet meer kunnen verdragen. Het komt in Nederland nog zo’n 100 tot 200 keer per jaar voor dat mensen komen te overlijden aan de gevolgen van een epileptische aanval (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP). De slimme epilepsiecamera kan helpen deze gevaren te voorkomen. We zijn heel blij met deze belangrijke innovatie.”

Naast EpilepsieNL, SEINACE Kempenhaeghe en UMC Utrecht is ook het bedrijf LivAssured betrokken. Hun bereidheid en investering is een belangrijke voorwaarde om de slimme epilepsiecamera uiteindelijk schaalbaar en betaalbaar op de markt te kunnen brengen.

Deel dit: