onderzoek

Onderzoek naar gebruik valproaat door vaders

Valproaat is een medicijn om epileptische aanvallen bij mensen te voorkomen (anti-epilepticum). Het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) heeft een nieuwsbericht op haar website gezet over een onderzoek bij vaders die in de drie maanden voor de bevruchting valproaat gebruiken. De reden hiervoor is dat men denkt dat dit misschien schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Uit de eerste resultaten van dit onderzoek lijkt de kans op kinderen met ontwikkelingsstoornissen in de hersenen iets hoger, als de mannen in de drie maanden voor de bevruchting valproaat gebruikten. Dit in vergelijking met mannen die andere anti-epileptica gebruikten. Maar in het onderzoek zijn fouten gevonden en bedrijven moeten nu eerst extra informatie geven. Pas daarna kan het CBG er iets definitiefs over zeggen. Je leest hier meer over het bericht.

Wil jij vader worden en slik je valproaat?

Wij kunnen ons voorstellen dat je dan vragen hebt. EpilepsieNL sluit zich aan bij wat de voorzitter van het CBG hierover zegt:

“Ik snap dat dit onderzoek onzekerheid met zich meebrengt voor mannen met een kinderwens. We willen geen voorbarige conclusies trekken. Tot er meer duidelijk is, is het vooral belangrijk om niet zomaar te stoppen met je medicijnen. Bespreek je vragen met je arts.”

Stop dus nooit zo maar met valproaat of een ander anti-epilepticum zonder met je neuroloog te overleggen! Plotseling stoppen kan namelijk schadelijk zijn en het kan leiden tot (zware) epileptische aanvallen.

Deel dit:

Meer artikelen lees je hier