onderzoek

Samenwerkingsverband BRAINS van start

Op 28 november hebben de directeuren van de Hersenstichting, Alzheimer Nederland, Stichting MS Research en EpilepsieNL de samenwerkingsovereenkomst voor BRAINS ondertekend. Hiermee gaat de samenwerking tussen de vier gezondheidsfondsen officieel van start. Binnen BRAINS brengen zij 10 jaar lang hun toeslagen voor publiek-private samenwerking bijeen voor Onderzoek & Innovatie.

Samen met Health-Holland hebben de fondsen de intentie om 800.000 euro per jaar te investeren in onderzoek naar oorzaken en behandelingen van hersenaandoeningen. Ook onderzoeksinstellingen en bedrijven leveren een bijdrage; onze gezamenlijke ambitie is een investering van 15 miljoen over 10 jaar.

Het onderzoek richt zich op aandoening overstijgende vraagstukken. Zo bereiken de fondsen samen meer voor mensen met een hersenaandoening. BRAINS richt zich in het bijzonder op onderzoek naar de Bloed-Brein-Barrière en het ontwikkelen van hersenspecifieke onderzoekstechnieken. Door de hersenen beter bereikbaar te maken voor behandelingen en nieuwe onderzoekstechnieken te ontwikkelen, kunnen mensen met een hersenaandoening beter geholpen worden.

Directeur Joost Wijnhoud: “EpilepsieNL gelooft enorm in samenwerkingen. Samen zijn we in staat meer expertise en geld bijeen te brengen. En om meer impact te realiseren voor baanbrekend hersenonderzoek.”

BRAINS is ontstaan vanuit Hoofdzaken; een beweging die oplossingen wil realiseren voor mensen met een hersen- en/of psychische aandoening. Kijk voor meer informatie op Nationaal Plan Hoofdzaken.

Personen op de foto (van links naar rechts):

  • Kirstin Heutinck, Interim-Directeur & Coördinator onderzoek, Stichting MS Research
  • Merel Heimens-Visser, Directeur-bestuurder, Hersenstichting
  • Joost Wijnhoud, Directeur-bestuurder, EpilepsieNL
  • Gerjoke Wilmink, Directeur-bestuurder, Alzheimer Nederland
Deel dit: