onderzoek

Doe mee aan onderzoeken van het CHDR

Omdat epilepsie niet te genezen is en sommige patiënten nooit helemaal aanvalsvrij worden, doet het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen epileptische aanvallen. Daarnaast ontwikkelen zij ook nieuwe meetmethoden. Zo willen zij bijdragen aan nieuwe medicijnen en verbeterde diagnostiek, zodat mensen met epilepsie zo snel en goed mogelijk ingesteld worden op de juiste medicatie. EpilepsieNL vindt het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en diagnostiek belangrijk voor mensen met epilepsie.

Het CHDR

Het CHDR is een stichting die geneesmiddelenonderzoek doet. Ze doen voornamelijk vroege-fase-geneesmiddelenonderzoek. Dit zijn onderzoeken waarbij nieuwe medicijnen voor het eerst worden onderzocht bij mensen. De eerste stap is onderzoeken of een middel veilig is en of mensen het goed verdragen. Dit gebeurt bij gezonde vrijwilligers. Als het middel veilig blijkt, wordt het verder onderzocht bij patiënten voor wie het medicijn uiteindelijk ontwikkeld wordt. Op dat moment kijkt het CHDR ook of het middel het gewenste effect heeft.

Op dit moment lopen er twee onderzoeken naar epilepsie bij het CHDR. Hiervoor zoeken zij nog deelnemers.

Onderzoek naar meetmethoden

In het ene onderzoek onderzoekt het CHDR of een bepaalde meetmethode het effect van levetiracetam in de hersenen kan meten. Levetiracetam is een bestaand en veel gebruikt medicijn tegen aanvallen (anti-epilepticum). Het doel is om deze meetmethode te ontwikkelen om de effectiviteit van de behandeling van epilepsie beter te kunnen monitoren en daarmee te kunnen verbeteren. Ook hopen ze de methode te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen epileptische aanvallen. Meer informatie over dit onderzoek en wie ze ervoor zoeken, kun je hier vinden.

Onderzoek naar lichtgevoelige epilepsie
In het andere onderzoek wordt een nieuw geneesmiddel onderzocht voor patiënten met lichtgevoelige epilepsie. Het nieuwe middel heeft mogelijk minder bijwerkingen dan bestaande anti-epileptica. In dit onderzoek meet het CHDR het effect van het nieuwe middel op de hersenen wanneer deelnemers worden blootgesteld aan lichtflitsen. De hersenactiviteit wordt gemeten met behulp van een ‘hersenfilmpje’ (EEG). Meer informatie over dit onderzoek en wie ze ervoor zoeken, kun je hier vinden.

Meer informatie

Wil je meedoen of wil je eerst meer informatie over het CHDR en hun onderzoeken? Kijk op Proefpersoon.nl/Epilepsie.

Je kunt je geheel vrijblijvend aanmelden om per e-mail op de hoogte te blijven over de onderzoeken bij het CHDR. Voor je besluit om deel te nemen, krijg je een uitgebreide voorlichting. Ook vindt er voor elk onderzoek een medische keuring plaats, om te beoordelen of je veilig kunt deelnemen.

Deelname aan geneesmiddelenonderzoek is altijd helemaal vrijwillig. Voor deelname ontvang je een vergoeding die afhangt van de tijd die je aan het onderzoek kwijt bent. Daarnaast krijg je een reiskostenvergoeding.

Deel dit:

Meer artikelen lees je hier