Aandachtspunten

Epilepsie is meestal niet te genezen, iemand kan er een leven lang mee te maken hebben. Het kost tijd om te wennen aan een leven met epilepsie. Mensen die aanvallen hebben, zijn vaak bang een aanval te krijgen en proberen dat te vermijden. En soms zijn juist de mensen in de omgeving erg bezorgd, zoals ouders of een partner.

Tips en adviezen

Gelukkig is het meestal niet nodig om beperkende leefregels te volgen. Het is wel belangrijk om een goed evenwicht te vinden in activiteiten die iemand met epilepsie wel en niet kan doen. Omdat er veel soorten epileptische aanvallen zijn, is dit voor iedereen anders. Om een goede afweging te maken of een bepaalde activiteit risicovol is, kunt u de volgende vragen stellen:

  • Hoe ziet een aanval eruit?
  • Voelt iemand de aanval aankomen?
  • Komt iemand zelf uit de aanval?
  • Wanneer treden de aanvallen meestal op?
  • Zijn er mensen in de buurt die kunnen helpen als iemand een aanval krijgt?
  • Worden de aanvallen uitgelokt door stress, slaaptekort, flitslicht of andere factoren?

Sommige alledaagse activiteiten vormen een risico voor mensen met epilepsie. Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen om goed in te schatten of een activiteit risicovol is.

Baden

Voor mensen met epilepsie kan het nemen van een bad gevaarlijk zijn. Als iemand in bad een aanval krijgt, kan hij/zij verdrinken.

Als iemand meer dan 2 jaar geen aanvallen heeft gehad, is het nemen van een bad geen bezwaar. Als iemand nog wel aanvallen heeft, ook al zijn het er maar weinig, wordt het nemen van een bad afgeraden. Door het optrekken van de benen bij een grote aanval, kan men zelfs in een klein bad onder water glijden en verdrinken.

Toezicht
Als er niet voortdurend toezicht gehouden wordt bij het baden, kan iemand met epilepsie beter een douche nemen. Let er wel op dat iemand tijdens een complex partiële aanval onbewust aan de warmwaterkraan kan draaien, met risico op verbranding. Een thermostatisch beveiligde mengkraan, met water van maximaal 40°C, kan dit voorkomen.

Houd altijd toezicht bij kinderen die spelen in een opblaasbadje. Een kind kan tijdens een epileptische aanval al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter.

Sauna en zonnebank

Mensen met epilepsie kunnen gewoon gebruikmaken van een sauna. Als iemand nog last heeft van aanvallen is het echter verstandig om niet alleen te gaan. Of mensen ook onder de zonnebank kunnen, hangt af van het type epilepsie. Wij raden aan dit met de neuroloog te overleggen.

Uitgaan

Ongeveer 3 tot 5 procent van de mensen met epilepsie heeft last van lichtflitsgevoelige epilepsie. Deze mensen kunnen last hebben van discolampen in uitgaansgelegenheden. EEG-onderzoek kan heel nauwkeurig uitwijzen voor welke frequenties iemand gevoelig is. Als deze frequenties buiten het bereik vallen van de lichtflitsfrequenties die de discolampen geven (stroboscooplicht geeft bijvoorbeeld tussen de 15 en 25 flitsen per seconde), kan iemand zonder extra risico uitgaan.

Alcohol

Het drinken van enkele glazen alcoholhoudende drank vergroot bij vrijwel niemand de kans op aanvallen. Als iemand een keer vergeet de medicatie in te nemen veroorzaakt dat eerder een aanval dan één drankje. Toch is het verstandig om op een aantal zaken te letten als u alcohol gebruikt:

  • Bij het gebruik van anti-epileptica is de gevoeligheid voor alcohol groter. U kunt dus sneller dronken worden.
  • Veel alcohol drinken wordt sterk afgeraden. De combinatie van alcoholconsumptie en bijvoorbeeld weinig slaap en onregelmatiger leven, kan bij sommige mensen met epilepsie aanvallen veroorzaken. Een ander nadeel van overmatig alcoholgebruik kan zijn dat u vergeet uw medicijnen in te nemen op het gebruikelijke tijdstip.
  • Plotselinge onthouding van alcohol bij chronisch alcoholgebruikers kan een epileptische aanval uitlokken.
  • Autorijden in combinatie met alcohol en medicijnen wordt sterk afgeraden.

Algemene informatie over alcohol en drugs vindt u op www.jellinek.nl.

Drugs

Drugsgebruik leidt niet per definitie tot meer aanvallen, dit verschilt per persoon en per type drug. Wel kan uw lichaam ontregeld raken bij veel en vaak gebruik van softdrugs, harddrugs of alcohol. Overmatig drugsgebruik gaat vaak samen met een onregelmatig leven, waardoor de kans op een aanval toeneemt. Ook kunt u onder invloed van verdovende middelen vergeten uw medicijnen in te nemen op het gebruikelijke tijdstip, wat het risico op een aanval vergroot.

Xtc
Het gebruik van xtc wordt sterk afgeraden. Deze drug maakt de hersenen namelijk gevoeliger voor epileptische aanvallen. Veel medicijnen tegen epilepsie hebben een remmende werking op de hersenactiviteit. Xtc werkt precies tegenovergesteld: het stimuleert de hersenactiviteit waardoor aanvallen kunnen ontstaan. Zelfs bij mensen die geen epilepsie hebben, komt het voor dat xtc een aanval veroorzaakt. Bij mensen met epilepsie is de kans op een aanval nog een stuk groter. De aanvallen die door xtc veroorzaakt worden, kunnen bovendien erg heftig zijn en zelfs levensbedreigend.

Op www.jellinek.nl staat algemene informatie over alcohol en drugs.

Roken

Roken vergroot de kans op een epileptische aanval niet. Wel bestaat het risico dat iemand tijdens een aanval met bewustzijnsverlies een sigaret of sigaar uit zijn hand laat vallen en zo brand veroorzaakt.

Stress

Stress en hevige emoties kunnen aanvallen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Vaak treden de aanvallen niet zozeer op tijdens emotionele of stressvolle periodes, maar daarna.

Vervoer

Deelnemen aan het verkeer kan extra gevaarlijk zijn voor mensen met epilepsie. Iemand kan tijdens een aanval van de weg raken of een ongeluk veroorzaken. Voor mensen die nog aanvallen hebben kan fietsen gevaarlijk zijn. Het meeste risico geeft fietsen langs het water. Voor het besturen van gemotoriseerde voertuigen gelden speciale wettelijke regels. Kijk voor meer informatie over epilepsie en fietsen, brommerrijden en het besturen van een auto, vrachtwagen, tractor en heftruck op de pagina over verkeer.