Seks en epilepsie

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de mensen met epilepsie problemen heeft met seks. Dit verschilt per persoon. Medicijnen en de angst voor een aanval kunnen een rol spelen.

Medicijnen kunnen invloed hebben op je seksleven

Sommige medicijnen tegen epilepsie hebben als bijwerking dat je minder zin hebt in seks. Dit wordt ook wel libidoverlies genoemd. De medicijnen kunnen je ook meer moe maken waardoor je minder energie hebt voor seks.

 
Angst voor een aanval

Angst kan gevolgen hebben voor je seksuele relatie. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor een aanval tijdens het vrijen. Of je kunt je voor je aanvallen schamen. Soms is juist de partner bang dat het vrijen een aanval veroorzaakt.

 
Kan ik door seks een aanval krijgen?

Meestal niet tijdens de seks. Maar het ontspannen gevoel na seks, kan een aanval uitlokken als je daar gevoelig voor bent.

 
Seksuele problemen, wat kan ik eraan doen?

Het is belangrijk dat je je klachten serieus neemt. Bespreek ze met je neuroloog. Vraag of je medicijnen een oorzaak kunnen zijn. Door erover te praten, kan je neuroloog de oorzaak zoeken en kan hij een oplossing bieden. Soms ligt de oorzaak in het accepteren van de epilepsie. Hij zal je dan doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, een epilepsieconsulent, epilepsieverpleegkundige of een seksuoloog. Soms hebben je problemen niets met je epilepsie te maken maar heeft het een andere oorzaak. Dan zal de neuroloog je doorverwijzen naar de juiste specialist.

 
Wil je meer lezen?

Lees dan deze informatie.