Hulpmiddelen Aanvalsdetectie Artikel, Webinar

Aanvalsdetectie

Heb jij of je kind vaak aanvallen? Is het belangrijk dat iemand een waarschuwing of alarm krijgt bij een aanval? Wil je meer weten over aanvalsdetectie?

Bekijk ons webinar over aanvalsdetectie!
 
Wat is aanvalsdetectie?

Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op iets wat tijdens de aanval gebeurt. Bij een aanval met schokken en bewustloosheid (grote aanval) kan een apparaat bijvoorbeeld reageren op de schokken. Het herkent dan de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen.

 
Welke alarmeringsapparaten zijn er?

Er zijn verschillende apparaten. Welke voor jou geschikt is? Dat ligt eraan of je je aanval voelt aankomen of niet.

Voel je je aanval aankomen?

Dan is personenalarmering geschikt. Je kunt kiezen voor een alarmknop om je pols, hals of met een clip aan je kleren. Je drukt op de knop als je je aanval voelt aankomen. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of de melding gaat direct naar een mobiele telefoon van iemand die jij kent.

Voel je je aanval niet aankomen?

Je kunt dan soms een aanvalsdetectie- en alarmeringsapparaat gebruiken. Zo’n apparaat herkent een aanval en geeft dan een alarm of schakelt door naar een mobiel. Veel apparaten zijn alleen geschikt bij grote (tonisch-clonische) aanvallen, tonische aanvallen en hypermotore aanvallen in de nacht. Het gaat bijvoorbeeld om een bedmatje, een polsband of een armband. Het apparaat reageert op heftige schokken van het lichaam of een hartslagverandering. Overleg altijd eerst met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige of zo’n apparaat voor jou nodig is en of het past bij jouw aanvallen. Je arts en jij kunnen de keuzekaart op thuisarts.nl ‘Aanvalsdetectie’ gebruiken om te bespreken of aanvalsdetectie iets voor jou is. Meestal wacht de neuroloog eerst af of de behandeling succes heeft.

 
Wordt alarmeringsapparatuur vergoed?

Bij personenalarmering vergoedt je zorgverzekeraar soms een deel van de kosten van het apparaat. De abonnementskosten voor de alarm- of zorgcentrale moet je zelf betalen. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw situatie.

Detectie- en alarmeringsapparatuur wordt niet standaard vergoed door de basisverzekering. Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Loyd en CZ in aanvullende verzekeringen het emfitmatje. Het emfitmatje is een matje dat onder het matras ligt. Een epilepsiecentrum moet het voorschrijven.

Wil je een apparaat kopen? Vraag dan van tevoren of je verzekeraar het vergoedt. De vergoedingen van verzekeraars veranderen namelijk ieder jaar.

 
Is aanvalsdetectie voor iedereen nodig?

Deze apparaten zijn maar voor een kleine groep mensen zinvol. Ze zijn alleen geschikt bij bepaalde aanvallen met schokken. Verder zal de neuroloog eerst afwachten of de medicijnen bij jou of je kind gaan werken. Wil jij weten of aanvalsdetectie geschikt is bij jouw aanvallen? Lees dan de keuzekaart op thuisarts.nl.

 
Aanvalsdetectie voor buiten de woning

We krijgen veel vragen over aanvalsdetectieapparatuur voor buiten de woning. Wij horen goede ervaringen met de Epi-Care Mobile van Quo Vadis Nederland en de Embrace2 van Empatica. Ook deze apparaten zijn alleen geschikt bij aanvallen met verkramping, schokken en bewusteloosheid (grote of tonisch-clonische aanvallen).

 
Apparaten die een val melden (valdetectie)

Bij valdetectie geeft een apparaat een alarm of een bericht als iemand valt. Het is geen aanvalsdetectie want deze apparaten reageren niet op epileptische aanvallen. Heb je aanvallen waarbij je valt? Dan kan het soms een oplossing zijn om hulp te krijgen. Sommige apparaten hebben ook een GPS-functie zodat duidelijk is waar je bent. Op de site van aanvalsdetectie.nl vind je een paar voorbeelden. Er zijn ook mobiele telefoons (smartwatches) met valdetectie en met of zonder GPS. De consumentenbond heeft hier in mei 2023 onderzoek naar gedaan. Wij kunnen geen uitspraak doen over hoe goed de valdetectie op de apparaten of telefoons werken bij jouw aanvallen.

 
Detectie-apparaten

Een overzicht van apparaten vind je op aanvalsdetectie. Dit zijn niet alleen aanvalsdetectie-apparaten voor epileptische aanvallen. Hiervoor geldt: overleg eerst met je behandelaar of bel met Patrick, zie het stukje hierna.

 

Heb jij vragen over aanvalsdetectie?

Wil je bijvoorbeeld weten of er voor jouw type aanvallen aanvalsdetectie is? En zo ja, welke?

Bel dan op vrijdag tussen 9.30 – 13.00 uur naar 06 53 359 180. Je krijgt dan Patrick Agterberg aan de telefoon. Hij is verpleegkundige bij epilepsiecentrum SEIN. Hij kan namens EpilepsieNL met je meedenken. Op andere dagen kun je een whatsapp sturen. Patrick belt je dan op woensdagochtend. Geef in je app alvast je vraag door en geef wat informatie over je epilepsie. 

 

Over het uitproberen van apparaten

Tot februari 2024 maakte EpilepsieNL het mogelijk om bij geselecteerde leveranciers een apparaat 3 maanden uit te proberen via de ‘Leenregeling aanvalsdetectie-apparatuur’. Wij zijn gestopt met deze regeling  omdat we de privacy niet konden garanderen en omdat het te duur werd (EpilepsieNL betaalde namelijk de huurkosten van de drie maanden).

Twee leveranciers van aanvalsdetectie apparatuur hebben inmiddels een eigen regeling gemaakt voor het uitproberen van apparatuur. Je kunt met hen contact op nemen voor meer informatie over hun producten en het uitproberen ervan.

Het gaat om:

 

Subsidie in speciale gevallen 

EpilepsieNL geeft zelf geen subsidies voor aanvalsdetectieapparaten maar werkt samen met een ander fonds. Voor mensen die het apparaat hebben uitgeprobeerd maar het niet kunnen betalen kan EpilepsieNL tussenpersoon zijn. Wij sturen dan kansrijke aanvragen door naar het andere fonds. Alleen een hulpverlener kan een aanvraag doen. De voorwaarden voor aanvragen lees je hier.