Dagelijkse activiteiten

Sommige alledaagse activiteiten kunnen gevaarlijk zijn als je epilepsie hebt. Je kunt er vragen over hebben. Wij hebben een aantal vragen voor je verzameld.

Kan ik in bad?

Als je regelmatig aanvallen hebt, raden wij het af om in bad te gaan. In bad een aanval krijgen is gevaarlijk. Ook in een klein laagje water kun je namelijk verdrinken. Neem een douche of ga alleen in bad als er iemand bij is.

 
Kan ik douchen?

Ja, dat kan. Met een thermostatische mengkraan wordt het water niet warmer dan 40°C. Je kunt je dan niet verbranden. Een badmatje kan je beschermen tegen hard vallen tijdens een aanval.

 
Kan ik een sauna gebruiken?

Ja, je kunt gewoon in een sauna. Het is wel verstandig om niet alleen te gaan als je nog aanvallen hebt.

 
Kan ik onder de zonnebank?

Of je onder de zonnebank kunt, hangt af van je aanvallen. Overleg dit met je neuroloog.

 
Discolichten

Flikkerende beelden of lichtpatronen kunnen een aanval veroorzaken. Maar alleen als je daar gevoelig voor bent. Dat weet je meestal zelf want dat is onderzocht bij het EEG-onderzoek. Je bent dan lichtflitsgevoelig.

Lees meer over lichtflitsgevoeligheid.

 
Kan ik alcohol drinken?

Eén alcoholisch drankje drinken kan geen kwaad als je epilepsie hebt. Meer dan twee glazen alcohol kunnen effect hebben op je slaap of de werking van je medicijnen. Je kunt sneller dronken worden door je medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica). Heb je een vraag over alcohol en aanvallen? Het Trimbosinstituut heeft informatie over alcohol en epilepsie. Of bel, mail of chat met de Alcoholinfolijn.

 
Kan ik drugs gebruiken?

Dat hangt af van de soort aanvallen en de soort drug. Het gebruik van een aantal drugs raden wij sterk af. Mensen met epilepsie krijgen er sneller en heftigere aanvallen door. Het Trimbosinstituut heeft informatie over soorten drugs en epilepsie. Of bel, mail of chat met de Drugsinfolijn.

 
Kan ik roken?

Ja, door roken krijg je geen aanvallen. Maar als je een aanval krijgt tijdens het roken, laat je je sigaar of sigaret vallen en dat kan leiden tot brand.

 
Stress

Er zijn mensen met epilepsie die aanvallen krijgen door te veel stress. Meestal is dat niet tijdens de stressperiode maar erna.

Lees meer over uitlokkers.

Lees meer over omgaan met angst en onzekerheid.

 
Vervoer

Bij een epileptische aanval verliest iemand vaak het bewustzijn. Dit kan gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom is er een wet over rijden na een of meer epileptische aanvallen. Deze wet is er voor rijden met auto, motor, tractor, vrachtwagen en bus. Er is geen wet voor rijden met een fiets, brommer/brommobiel of heftruck. Je moet zelf besluiten of het veilig voor jou is.

 
Lees ook meer over deze onderwerpen: