Toedienen midazolam neusspray

Iedereen mag het toedienen na een instructie

 

Bij sommige mensen stoppen epileptische aanvallen niet vanzelf. Dan moet iemand in de omgeving noodmedicatie toedienen. Een andere naam daarvoor is coupeermedicatie. Een veel gebruikt middel om een aanval te stoppen is midazolam neusspray.

De neuroloog schrijft voor wanneer en hoeveel pufjes een persoon nodig heeft. Het geven van midazolam neusspray is geen voorbehouden of BIG-geregistreerde handeling. Dit betekent dat iedereen het met de juiste instructie mag geven. Je bent niet verplicht om het te geven. Maar als burger ben je wel verplicht om iemand in een levensbedreigende situatie te helpen. Dat staat in de wet. Als je geen hulp biedt, ben je strafbaar (Wetboek van Strafrecht, Artikel 450).

Standpunt EpilepsieNL

Sommige mensen met epilepsie komen door een aanval in een levensbedreigende situatie. Zij hebben dan midazolam neusspray nodig. EpilepsieNL wil dat mensen met epilepsie goed geholpen worden, zeker in een noodsituatie. Het toedienen van midazolam is geen medische handeling en iedereen mag het toedienen na een instructie. Het heeft dus onze voorkeur dat iemand het toedient. Maar kan of wil iemand dat niet doen, dan moet hij of zij 112 bellen.

Informatie en hulpmiddelen:

N.B. Ons standpunt over het toedienen van midazolam neusspray geldt ook voor het toedienen van andere soorten noodmedicatie zoals rectiole diazepam of Stesolid® en druppeltjes Clonazepam