Over epilepsie

Vasten tijdens de Ramadan

Wil je vasten tijdens de Ramadan en gebruik je medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica)? Weet je niet zeker of je kunt vasten? Bespreek dit dan met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige.

In dit artikel geven we antwoord op een aantal vragen over vasten tijdens de ramadan.

Hoe ziet vasten tijdens de Ramadan eruit?

Ieder jaar in de negende maand van de islamitische kalender is het Ramadan. Vanaf de puberteit zijn moslims dan verplicht om te vasten. Vasten tijdens de Ramadan betekent dat iemand van zonsopgang tot zonsondergang niet eet of drinkt.

Ben je verplicht om te vasten?

Volwassen moslims die gezond zijn, vasten volgens de traditie tijdens de Ramadan. Maar niet iedereen hoeft te vasten. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen met een chronische ziekte die elke dag een paar keer medicijnen moeten gebruiken zoals bij epilepsie.

Lees meer over wie niet hoeft te vasten tijdens de ramadan.

Kan iemand meer aanvallen krijgen tijdens het vasten?

Dat is lastig te zeggen. Er is namelijk weinig onderzoek gedaan bij mensen met epilepsie die vasten tijdens de Ramadan. Uit de onderzoeken die wel zijn gedaan, wordt niet echt duidelijk of je nu wel of niet meer aanvallen krijgt.

Wat kunnen risico’s zijn van vasten?

Als je meedoet aan de Ramadan mag je overdag niets eten en niets drinken. Dat kan problemen geven als je medicijnen gebruikt. De medicijnen tegen epileptische aanvallen (anti-epileptica) moet je vaak elke dag op dezelfde tijden innemen, bijvoorbeeld na elke maaltijd. Tijdens het vasten kan dit niet. Als je je medicijnen anders inneemt dan normaal heb je een grotere kans op een aanval.

Verder voelen sommige mensen die vasten zich erg moe en slapen ze niet goed. Vermoeidheid en slaaptekort kunnen uitlokkers zijn voor aanvallen als je er gevoelig voor bent.

Lees meer over uitlokkers van aanvallen.

Wat moet je nooit doen?

Plotseling stoppen met of veranderen van je anti-epileptica kan heftige aanvallen uitlokken. Stop dus nooit opeens met je anti-epileptica en neem je medicijnen ook niet opeens op andere tijdstippen in.

Wil je vasten tijdens de Ramadan?

Neem dan contact op met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige. Deze kan je adviseren over de risico’s en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer weten over gezondheid en meedoen aan de Ramadan?

Kijk op thuisarts.nl