Over epilepsie

Corona en Covid-19 vaccin

We geven antwoord op veelgestelde vragen over corona en het covid-19 vaccin. Dat doen we samen met neurologen en kinderneurologen. Zij volgen de onderzoeken over het virus en vaccin bij volwassenen en kinderen met epilepsie. We kunnen alleen algemene antwoorden geven. Voor vragen over jouw situatie moet je contact opnemen met je huisarts. Die kan overleggen met de behandelend arts als dat nodig is.

Laatste update: 3 oktober 2022

Kijk voor de laatste ontwikkelingen over het virus op de website van het RIVM.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Op de website van de Rijksoverheid staat een lijst met maatregelen die voor iedereen gelden. Ze gelden dus ook voor mensen met epilepsie.

Corona en epilepsie

Ben ik meer vatbaar voor het coronavirus?

Nee, je bent niet vatbaarder en raakt dus niet sneller besmet door je epilepsie.

En mensen met een verstandelijke beperking of een epilepsiesyndroom?

Nee, mensen met een verstandelijke beperking of een epilepsiesyndroom raken niet sneller besmet met het coronavirus. Zij kunnen wel zieker worden van het virus. Dat ligt vaak aan meer dan alleen de epilepsie. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan dan overleggen met de neuroloog.

Val ik onder een ‘kwetsbare groep’?

Epilepsie maakt je niet meer kwetsbaar om corona te krijgen. Kwetsbare mensen zijn mensen ouder dan 70 jaar of mensen met een ziekte aan longen, hart of het afweersysteem. Een andere kwetsbare groep zijn mensen die medicijnen slikken die werken op het afweersysteem. Op de website van het RIVM staat wie tot een kwetsbare groep hoort.

Mensen met epilepsie kunnen wel bij ernstige ziekte door corona meer risico lopen op aanvallen. Bij iemand die gevoelig is voor aanvallen bij koorts, kan dit meer of heftigere aanvallen uitlokken. Daarom krijgen mensen met epilepsie sinds kort voorrang bij de covidvaccinatie. Ze vallen onder dezelfde groep als de griepprik.

Val ik onder een kwetsbare groep door mijn medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica)?

Nee, er zijn geen bewijzen dat anti-epileptica de weerstand verminderen. Je hebt dus geen grotere kans op besmetting met het virus door je anti-epileptica.

Val ik onder een kwetsbare groep omdat ik een NVS of DBS heb?

Nee, je hebt geen grotere kans om het virus te krijgen met een Nervus Vagus Stimulator (NVS) of Deep Brain Stimulator (DBS). Deze verlagen je weerstand niet. Heb je een NVS en word je ziek door het virus? En krijg je daarbij longklachten? Dan moet de behandeling soms aangepast worden.

Wat zijn de gevolgen als ik corona krijg?

Je kunt dezelfde klachten krijgen als mensen zonder epilepsie. Deze klachten staan op de website van het RIVM onder ‘symptomen’.

Moet ik contact opnemen met mijn neuroloog als ik denk dat ik corona heb?

Nee, je moet de richtlijnen van het RIVM volgen.

  • Heb je neusverkoudheid, hoest je, heb je keelpijn of koorts? Blijf thuis, ziek uit en besmet geen andere mensen. Je klachten zijn mild en je hoeft de huisarts niet te bellen.
  • Hoest of adem je moeilijk en is je temperatuur meer dan 38 graden? Bel dan je huisarts.

Kan ik aanvallen krijgen door het coronavirus?

Krijg je (meer) aanvallen door koorts? Dan kan dat ook gebeuren bij besmetting met het coronavirus.

Moet ik mijn anti-epileptica blijven innemen?

Ja, je moet je medicijnen blijven innemen als je corona krijgt. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij overlegt met je neuroloog als dat nodig is.

Vaccin en epilepsie

Sinds kort krijg je met epilepsie voorrang voor de covidvaccinatie. Net als voor de griepprik.

Zijn het Covid-19-vaccin en de boosterprik veilig voor mensen met epilepsie?

Ja, voor zover nu bekend is het vaccin veilig voor mensen met epilepsie. Het vaccin traint het lichaam om het virus snel te herkennen als je besmet wordt. Het lichaam ruimt het virus dan snel op en je wordt niet of minder ziek.

Kan het vaccin epileptische aanvallen uitlokken? 

Dat kan als je gevoelig bent voor koortsgevoelige aanvallen. De vaccinatie activeert je immuunsysteem. Dit kan soms temperatuursverhoging (koorts) veroorzaken. Meestal komt dit voor bij kinderen en is het ongebruikelijk bij volwassenen.

Heb je koortsgevoelige aanvallen?

Dan heeft je neuroloog meestal al met je besproken wat je moet doen om aanvallen te voorkomen. Weet je nog niet wat je moet doen bij koortsgevoelige aanvallen? Overleg dan met je neuroloog.

Ook bij aanvallen door koorts is het advies je te laten vaccineren. Een vaccinatie voorkomt corona en mogelijke complicaties. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts of neuroloog wat je het beste kunt doen.

Hoe kan ik de kans op koorts na vaccinatie verkleinen?

Heb je koortsgevoelige aanvallen? Je kunt gedurende 48 uur na de vaccinatie paracetamol innemen. De maximale hoeveelheid per dag staat in de bijsluiter. Heb je na 48 uur nog koorts? Blijf dan paracetamol gebruiken tot de koorts over is. Heb je naast de koorts ook andere klachten die passen bij corona? Laat je dan testen.

Heeft het Covid-19 vaccin invloed op mijn medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica)?

Nee, want vaccins werken op een andere manier dan de medicijnen tegen epilepsie. Heb je bij eerdere vaccins een overgevoeligheidsreactie gehad? Overleg dan met je huisarts.

Mondkapje

Kan ik een mondkapje gebruiken?

Ja, je kunt veilig een mondkapje dragen ook tijdens een aanval. Mondkapjes van ademend materiaal zijn geschikt.

Vind je het door je aanvallen akelig een stoffen mondkapje te dragen? Kijk dan op de site van de overheid welke andere mogelijkheden er zijn. Overleg bij twijfel met je huisarts.

Mijn vraag staat er niet bij

Heb je een algemene vraag die hierboven niet is beantwoord? Stuur dan een e-mail naar info@epilepsie.nl.

Bijwerkingen melden?

Dit kun je doen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Download whitepapers

Klik hier!