Over epilepsie

Corona en Covid-19 vaccin

We geven antwoord op veelgestelde vragen over corona en het covid-19 vaccin. Dat doen we samen met neurologen en kinderneurologen. Zij volgen de onderzoeken over het virus en vaccin bij volwassenen en kinderen met epilepsie. We kunnen alleen algemene antwoorden geven.

Laatste update: 1 oktober 2023

Corona en epilepsie

Ik heb epilepsie. Ben ik meer vatbaar voor het coronavirus?

Nee, je bent niet vatbaarder en raakt dus niet sneller besmet door je epilepsie.

En mensen met een verstandelijke beperking of een epilepsiesyndroom?

Nee, mensen met een verstandelijke beperking of een epilepsiesyndroom raken niet sneller besmet met het coronavirus. Zij kunnen wel zieker worden van het virus. Dat ligt vaak aan meer dan alleen de epilepsie. Heb je hier vragen over? Overleggen dan met de neuroloog.

Val ik onder een risicogroep door mijn epilepsie?

Epilepsie maakt je niet meer kwetsbaar om corona te krijgen. Mensen met epilepsie kunnen wel bij ernstige ziekte door corona meer risico lopen op aanvallen. Bij iemand die gevoelig is voor aanvallen bij koorts, kan dit meer of heftigere aanvallen uitlokken. Daarom kunnen mensen met epilepsie een coronaprik krijgen. Ze vallen onder dezelfde groep als de griepprik.

Ben ik meer kwetsbaar door mijn medicijnen tegen aanvallen (anti-epileptica)?

Nee, er zijn geen bewijzen dat anti-epileptica de weerstand verminderen. Je hebt dus geen grotere kans op besmetting met het virus door je anti-epileptica.

Ben ik meer kwetsbaar omdat ik een NVS of DBS heb?

Nee, je hebt geen grotere kans om het virus te krijgen met een Nervus Vagus Stimulator (NVS) of Deep Brain Stimulator (DBS). Deze verlagen je weerstand niet. Heb je een NVS en word je ziek door het virus? En krijg je daarbij longklachten? Dan moet de behandeling soms aangepast worden.

Wat zijn de gevolgen als ik corona krijg?

Je kunt dezelfde klachten krijgen als mensen zonder epilepsie. Deze klachten staan op de website van het RIVM.

Kan ik aanvallen krijgen door het coronavirus?

Krijg je (meer) aanvallen door koorts? Dan kan dat ook gebeuren bij besmetting met het coronavirus.

Moet ik mijn anti-epileptica blijven innemen?

Ja, je moet je medicijnen blijven innemen als je corona krijgt.

Vaccin en epilepsie

Vanaf oktober 2023 kunnen mensen met epilepsie of een gezinslid voorrang krijgen voor de coronaprik. Lees ons nieuwsbericht hierover.

Zijn de Covid-19-vaccins veilig voor mensen met epilepsie?

Ja, voor zover nu bekend is het vaccin veilig voor mensen met epilepsie. Het vaccin traint het lichaam om het virus snel te herkennen als je besmet wordt. Het lichaam ruimt het virus dan snel op en je wordt niet of minder ziek.

Kan het vaccin epileptische aanvallen uitlokken? 

Dat kan als je gevoelig bent voor koortsgevoelige aanvallen. De vaccinatie activeert je immuunsysteem. Dit kan soms temperatuursverhoging (koorts) veroorzaken. Meestal komt dit voor bij kinderen en is het ongebruikelijk bij volwassenen.

Heb je koortsgevoelige aanvallen?

Dan heeft je neuroloog meestal al met je besproken wat je moet doen om aanvallen te voorkomen. Weet je nog niet wat je moet doen bij koortsgevoelige aanvallen? Overleg dan met je neuroloog.

Ook bij aanvallen door koorts is het advies je te laten vaccineren. Een vaccinatie voorkomt corona en mogelijke complicaties. Twijfel je? Overleg dan met je neuroloog wat je het beste kunt doen.

Hoe kan ik de kans op koorts na vaccinatie verkleinen?

Heb je koortsgevoelige aanvallen? Je kunt gedurende 48 uur na de vaccinatie paracetamol innemen. De maximale hoeveelheid per dag staat in de bijsluiter. Heb je na 48 uur nog koorts? Blijf dan paracetamol gebruiken tot de koorts over is.

Heeft het Covid-19 vaccin invloed op mijn medicijnen tegen aanvallen (anti-epileptica)?

Nee, want vaccins werken op een andere manier dan de medicijnen tegen epilepsie. Heb je bij eerdere vaccins een overgevoeligheidsreactie gehad? Overleg dan met je huisarts.

Bijwerkingen na vaccinatie melden?

Dit kun je doen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Download whitepapers

Klik hier!