Over epilepsie

Op deze website vindt u veel informatie over epilepsie. Wij weten dat epilepsie een grote invloed kan hebben op het dagelijks leven. Hoe zit het met autorijden? Welke invloed hebben medicijnen en eventuele bijwerkingen? Mag een kind met epilepsie op zwemles? Met vragen kunt u bellen met onze Epilepsie Infolijn 030 634 40 64 (9.30 - 16.00 uur).

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen.

Meer over epilepsie

Bij wie en op welke leeftijd

Iedereen kan op elke leeftijd epilepsie krijgen. Maar bij kinderen, ouderen en mensen met een hersenbeschadiging komt het vaker voor.

Risicogroepen

Diagnose

Een arts stelt de diagnose epilepsie na onderzoek. Hierbij is het belangrijk om een nauwkeurige beschrijving van de aanval en ziektegeschiedenis te geven.

Meer over de diagnose

Behandeling

De meeste mensen met epilepsie worden behandeld met medicijnen. Werken deze niet of onvoldoende, dan wordt uitgeweken naar andere behandelmethoden.

Meer over behandelmethoden

Leven met epilepsie

Het hebben van epilepsie kan gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan verkeersdeelname, sporten en zwemmen, werk, aanpassingen in huis.

Meer over epilepsie in het dagelijks leven

Aanvallen in beeld

Epileptische aanvallen kunnen er heel verschillend uit zien. Op dit gedeelte vindt u filmpjes van verschillende epileptische aanvallen.

Naar aanvallen in beeld

Gespecialiseerde epilepsiezorg

Voor mensen bij wie de behandeling niet goed werkt, of mensen die door hun epilepsie problemen krijgen met leren of werken, bestaat er speciale epilepsiezorg.

Epilepsiecentra en begeleiding in het onderwijs

Veelgestelde vragen

Gaat epilepsie vanzelf over? Wat kunt u doen als iemand een aanval krijgt? De antwoorden op deze en andere vragen vindt u in onze veelgestelde vragen.

Naar de vragen

Basisonderwijs: (les)materialen

Voor leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs zijn er films en andere materialen over epilepsie. Maar ook ouders kunnen de informatie gebruiken.

Naar de materialen
brochure_rijgeschiktheid.jpg

Epilepsie en rijgeschiktheid

In de wet zijn regels opgenomen over epileptische aanval(len) en het rijden met een auto, motor, trekker, bus of vrachtwagen. Lees in deze uitgave meer over deze regels voor het kleine en het grote rijbewijs en over de procedure bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Download gratis

We kunnen uw hulp goed gebruiken!

Word vakantievrijwilliger

Sommige mensen met epilepsie kunnen niet zelfstandig op vakantie. Voor hen organiseert het Epilepsiefonds aangepaste vakantiereizen. Hiervoor zoeken wij enthousiaste vrijwilligers.

Ga jij met ons mee?

Word collectant

Draag bij aan het vinden van de oplossing voor epilepsie! Collecteer mee van 7 t/m 12 juni 2021. Met slechts 2 uur van uw tijd helpt u mensen met epilepsie al enorm!

Aanmelden als collectant

Doneren

Epilepsie is nog steeds niet te genezen. Dat moet veranderen. Doneer online, via sms of word donateur en help mee in de strijd tegen epilepsie.

Geef geld