Behandelingen Artikel

Behandeling van epilepsie

De behandeling van epilepsie start bijna altijd met medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica). 70% van de mensen heeft geen aanvallen meer door deze medicijnen. Werken de medicijnen niet of niet goed? Dan kan de neuroloog andere behandelingen met je bespreken: een hersenoperatie (epilepsiechirurgie), Nervus Vagus Stimulatie (NVS), Deep Brain Stimulation (DBS) of het ketogeen dieet.

Medicijnen

Medicijnen voorkomen de aanvallen. Vaak zijn het pillen. Hoe werken ze? Hoe zit het met bijwerkingen? Wat moet ik er verder over weten?

Lees meer over medicijnen.

 

Andere behandelingen als medicijnen niet werken

De keuzekaart op thuisarts.nl ‘Behandelingen als medicijnen niet werken’ kan jou en je neuroloog helpen om de mogelijkheden voor extra behandelingen te bespreken.

 
Epilepsiechirurgie

Is je epilepsie moeilijk te behandelen met medicijnen? Met een hersenoperatie kan de neurochirurg soms de oorzaak van de aanvallen wegnemen.

Lees meer over epilepsiechirurgie.

 
Nervus Vagus Stimulatie (NVS)

Houd je epileptische aanvallen? Dan kan soms Nervus Vagus Stimulatie je aanvallen verminderen. Bij NVS krijgt een hersenzenuw in je hals kleine stroomstootjes.

Lees meer over NVS.

 
Deep Brain Stimulation (DBS)

Blijft je epilepsie moeilijk te behandelen? Deep Brain Stimulation (DBS) of diepe hersenstimulatie, is een relatief nieuwe, aanvullende behandeling.

Lees meer over DBS.

 
Ketogeen dieet

Is je epilepsie moeilijk te behandelen met medicijnen? Dan kan het ketogeen dieet soms de aanvallen verminderen. De voedingsmiddelen in het dieet zijn vetrijk en koolhydraatarm.

Lees meer over het ketogeen dieet.

 
Alternatieve behandelingen

Alternatieve behandelwijzen kunnen epilepsie niet genezen. Je kunt je er wel beter door voelen. Soms heeft dat een positief effect op je gezondheid.

Lees meer over alternatieve behandelingen.