Wat doet een gezonde leefstijl met de kwaliteit van leven bij mensen met epilepsie? Dit is een belangrijke vraag voor mensen met epilepsie. Uit de Doorbraakagenda blijkt dat zij willen weten hoe ze hun zelfvertrouwen en fysieke gezondheid kunnen vergroten door te experimenteren met leefstijlaanpassingen. Het is belangrijk dat ze dit samen kunnen doen in een veilige omgeving en van elkaar kunnen leren. Ilona Wilmont, zelfonderzoeker en teamlid van dit project, vertelt in de volgende video over haar ervaringen met zelfonderzoek.

Wat houdt het project in?

Dit project brengt mensen bij elkaar om samen aan hun gezondheid te werken door leefstijlaanpassingen. We gebruiken peer coaching, waarbij mensen elkaar helpen en aanmoedigen. We willen ook dat mensen zelf ontdekken wat het beste voor hen werkt door zelfonderzoek te doen. Een belangrijk onderdeel van dit project is dat deelnemers zelf de leiding nemen over hun gezondheid. Hiermee kunnen ze helpen met kennisontwikkeling voor medepatiënten en professionals over de effecten van leefstijl bij epilepsie.

Dit project is voor volwassenen van 18 jaar of ouder met epilepsie, die zelfstandig leefstijlaanpassingen kunnen uitvoeren en hun ervaringen willen delen. Ze kunnen kiezen uit verschillende methoden die zijn goedgekeurd door professionals. Het projectteam zal hen begeleiden en er zullen bijeenkomsten zijn waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en steunen.

Bewust bekwaam is een samenwerking tussen EpilepsieNL en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en wordt gefinancierd door Agis Innovatiefonds. De resultaten van dit project worden gedeeld met andere patiënten en professionals. Het zal worden gebruikt om educatief materiaal te ontwikkelen en inspiratie te bieden voor verder onderzoek.

Wat is het belang van leefstijl bij epilepsie?

Het is belangrijk om goed op je leefstijl te letten als je epilepsie hebt. Goede voeding kan helpen om aanvallen te verminderen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en ontstekingen te verminderen. Regelmatig bewegen en een goede nachtrust is ook belangrijk, omdat het je hersenen gezond houdt en kan helpen om stress te verminderen.

Naast gezonde voeding, beweging en slaap zijn sociale en psychologische factoren ook belangrijk. Steun van anderen en meedoen in de maatschappij kunnen helpen om je beter te voelen. Ook is het belangrijk om goed om te kunnen gaan met stress en zorgen voor een goede mentale gezondheid. Als je een goede balans hebt tussen al deze dingen, kan dat helpen om epilepsie meer onder controle te houden en je beter te voelen.

Wat kun je verwachten als deelnemer?

  • Een veilige en kleinschalige omgeving om samen te werken aan het verbeteren van je gezondheid.
  • Mogelijkheden voor peer coaching waarbij je elkaar kunt helpen en aanmoedigen.
  • Begeleiding en ondersteuning door ervaringsdeskundige coaches.
  • Keuzevrijheid in welke benaderingen je wil verkennen tijdens het proces.

Aanmelden

Voordat je je aanmeldt, is het belangrijk dat je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent een volwassene van 18 jaar of ouder met epilepsie.
  • Je kunt zelfstandig leefstijlveranderingen uitvoeren.
  • Je bent bereid om je ervaringen te delen en deel te nemen aan bijeenkomsten.

Verder

  • Begrijp je dat jouw deelname kan bijdragen aan kennisontwikkeling voor medepatiënten en professionals.
  • Realiseer je je dat het een intensief proces is en dat je dagelijks actief betrokken moet zijn.

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kun je je aanmelden door het formulier hier in te vullen. We zullen dan contact met je opnemen voor een gesprek waarin we dieper ingaan op wie je bent, waarom je mee wilt doen en of het project bij je past.

Wil je deelnemen aan dit project of meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via XXX. We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan!