EpilepsieNL Podcast

Persoonlijk en kwetsbaar vertellen Lian, Judith, Rob en Louis over hun ervaringen en emoties. De vijfde en zesde aflevering is neuroloog Frans Leijten aan het woord.

Lees en luister hieronder of in je favoriete podcast-app!

Luister naar onze podcast via Spotify

#6: Dr. Frans Leijten, neuroloog (II)

Lian, Judith, Rob en Louis, de gasten uit onze serie, stelden een vraag aan Frans Leijten van het UMCU. Hij won recent een belangrijke prijs voor zijn onderzoek. Maar hij is vooral behandelaar van honderden epilepsiepatiënten per jaar. In de vorige aflevering vertelde hij over hoe je hersenen werken, “het is juist orde in je brein”, en hoe mensen ermee omgaan, “1 aanval per jaar, dat valt toch wel mee?”

In deze laatste aflevering volgen de antwoorden op de vragen van onze gasten!

Lees meer over rijden met epilepsie, zijn onderzoek of epilepsiechirurgie.

#5: Dr. Frans Leijten, neuroloog (I)

“De meeste mensen denken die aanvallen zijn erg -die zijn ook erg-, maar het idee dat je ieder moment iets kan overkomen waar je geen controle over hebt en dat je niet weet wanneer dat komt, dat is eigenlijk de ziekte, dat is het hebben van epilepsie. En dan gaat het erom hoe ga je daarmee om?”

Dr. Frans Leijten van het UMCU won recent een belangrijke prijs voor zijn onderzoek, maar is vooral behandelaar en chirurg van honderden epilepsiepatiënten per jaar. Over hoe je hersenen werken, “het is juist orde in je brein”, en hoe mensen ermee omgaan, “1 aanval per jaar, dat valt toch wel mee?”

Volgende week de vragen van Lian, Judith, Rob en Louis aan dokter Leijten!

Lees meer over zijn onderzoek of epilepsiechirurgie.

#4: Louis

“Mijn kinderen kwamen thuis en kregen dan te horen: zachtjes aan, want Louis heeft een aanval gehad en ligt even op bed. Er moest altijd wel rekening met mij gehouden worden.”

Louis had sinds zijn tienerjaren epileptische aanvallen. Bij hem waren dat wegrakingen. Hij was er even niet. En daarna was hij erg moe.

Maar in 2016 gebeurde er iets dat zijn leven veranderde. Luister maandag naar de podcast met Louis in je favoriete podcast app of op onze website.

Lees meer over absences, epilepsiechirurgie en werk.

#3: Rob

“Ik kon niks doen, niet helpen.”

Meer dan een miljoen mensen merken iedere dag dat epilepsie levens verstoort. Rob is de vader van Lukas (12). Lukas had als baby al last van epilepsie, maar was daarna een tijdje aanvalsvrij. Maar sinds twee jaar zijn de aanvallen weer terug.

Lees meer over het ketogeen dieet en wie epilepsie kan krijgen, en op welke leeftijd.

#2: Judith

“Ik weet wel nog dat ik naar de wc ging die nacht. Maar wat daarvoor is gebeurd, weet ik niet.”

Meer dan een miljoen mensen merken iedere dag dat epilepsie levens verstoort. Judith was zorgeloos voor haar diagnose, drie jaar geleden. Maar uit het niets kwam opeens de diagnose: epilepsie. Sindsdien moet ze haar hele leven omgooien.

Lees meer over risico’s, werken en auto rijden.

#1: Lian

“Ik lag bij de bedrand en mijn vriend dacht dat ik stierf- ik liep blauw aan.”

Epilepsie verstoort levens. Dat merkte Lian uit Friesland ook, toen zij rond haar twintigste haar eerste epileptische aanval kreeg. Ze kwam in een medische molen terecht en kreeg diverse medicijnen om de aanvallen tegen te gaan. Maar de bijwerkingen waren zo pittig dat er twee jaar voor nodig was om de juiste medicatie te vinden.

Lees meer over werken, sporten, epilepsiecentra en uitlokkers van aanvallen.

Trailer

Het kan ieder van ons overkomen. Jou, je ouders of je kind, in elke fase van het leven. Soms met een duidelijke oorzaak, zoals een ongeluk of een hersenbloeding, vaker zonder duidelijke aanleiding. In deze serie komen ervaringsdeskundigen aan het woord.