Deelnemen aan het verkeer

Het rijbewijs na aanvallen (auto, motor, tractor)

Een epileptische aanval in het verkeer is gevaarlijk. Daarom is er een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen.

Klik hier en lees eerst de algemene informatie op onze website.

Heb jij meer dan één aanval gehad? Hieronder staan de veelgestelde vragen over de wet en de procedure bij het CBR.

In welke groep valt het rijbewijs voor auto, motor en tractor?

Deze rijbewijzen vallen in de wet onder groep 1.

Ik heb meerdere aanvallen gehad. Mag ik nog rijden?

Nee, in de wet staat dat je pas weer rijden als je 1 jaar geen aanval meer hebt gehad. Er zijn wel uitzonderingen. De wet heet Regeling eisen geschiktheid 2000. Bespreek je aanvallen met je neuroloog en vraag wat ze betekenen voor het autorijden.

En na dat jaar? Kan ik dan weer gaan rijden?

Ja, als je 1 jaar geen aanvallen hebt gehad, mag je weer rijden. Je bent niet verplicht het te melden bij het CBR. Het is je eigen verantwoordelijkheid. Maar je verzekering kan moeilijk doen als je een ongeluk krijgt. Melden bij het CBR doe je met een Gezondheidsverklaring.

Wat is een Gezondheidsverklaring?

In een Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid en je aanval. Deze heb je nodig als je weer wilt gaan rijden.

Hoe kom ik aan een Gezondheidsverklaring?

Je koopt en vult een Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. Of je koopt er een op het gemeentehuis en stuurt deze op. Je doet dit meteen na de periode dat je niet mocht rijden.

Wat gebeurt er daarna?

Van het CBR krijg je een verwijzing naar een neuroloog. Deze moet vragen beantwoorden over jouw epilepsie. Hij of zij doet dat op een standaardformulier. Je kunt zelf kiezen naar welke neuroloog je gaat. Je eigen neuroloog mag het formulier invullen. Maar misschien wil jouw neuroloog dat niet doen. Niet alle neurologen willen informatie geven over de eigen patiënt.

Wat zijn de kosten?

Wat gebeurt er na het indienen van de Gezondheidsverklaring en het formulier van de neuroloog?

Het CBR bekijkt je Gezondheidsverklaring en de informatie van de neuroloog en neemt een beslissing of je weer veilig kunt rijden. Het CBR gebruikt hiervoor de Regeling eisen geschiktheid 2000. Ze mogen hier maximaal 4 maanden over doen..
Als het CBR vindt dat je weer mag rijden, krijg je een Verklaring van geschiktheid voor maximaal 2 jaar. Met deze verklaring kun je bij het gemeentehuis je rijbewijs kopen. Omdat je epilepsie hebt, krijg je code 105 op je rijbewijs.

Waarom krijg ik code 105 op mijn rijbewijs? Wat betekent het?

Je krijgt code 105 op je rijbewijs als je epilepsie hebt. De code staat op de achterkant. Code 105 betekent dat je privé, voor woon-/werkverkeer en voor je beroep mag rijden. Maar je mag voor je beroep geen personen vervoeren of mensen onder jouw toezicht laten rijden. Je kunt dus wel werken als koerier maar niet als taxichauffeur of rijinstructeur.

Wat betekent het advies van 28 uur per week?

Behalve code 105 krijg je een advies voor het rijden in de eerste twee jaar. Het advies is om niet meer dan 28 uur per week te rijden. Je kunt deze 28 uur zelf over de week verdelen.

Wat doe ik na die eerste 2 jaar?

4 maanden voor het verlopen van de 2 jaar vraagt het CBR weer om een Gezondheidsverklaring en een formulier van een neuroloog. Als het CBR het veilig vindt, verlengt het je rijbewijs voor maximaal 3 jaar. 4 maanden voor het verlopen van de 3 jaar stuur je weer een Gezondheidsverklaring in. Dan wordt het rijbewijs onbeperkt geldig.

Ik ben het niet eens met de beslissing van het CBR. Wat kan ik doen?

Je kunt een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Je moet een van de twee kiezen. Lees meer over herkeuring of bezwaar maken bij het CBR.

De procedure in het kort

Ik mag (tijdelijk) niet rijden, wat nu?

Mag je door je epileptische aanvallen privé of voor je beroep (tijdelijk) niet meer autorijden? Lees dan onze uitgave ‘Vervoer en epilepsie’ met tips en adviezen.

Ik heb nog vragen. Waar kan ik terecht?

Lees eerst de informatie op deze website en de website van het CBR. Heb je daarna nog vragen? Bel dan met de De Epilepsielijn, 030 634 40 64, keuze 1 (op werkdagen 9.30 – 13.00 uur) of het CBR.

Tevreden over onze info?

Doneer nu!