Uitlokkers van aanvallen

Aanvallen komen meestal onverwachts. Maar soms is er steeds dezelfde aanleiding. We noemen dit een uitlokker of trigger.

Voorbeelden uitlokkers

Uitlokkers zijn niet de oorzaak van epilepsie, maar vergroten de kans op een aanval. Dit gebeurt alleen als je er gevoelig voor bent. Voorbeelden:

  • niet innemen van de medicijnen tegen aanvallen (anti-epileptica);
  • lichtflitsen;
  • slaaptekort;
  • koorts;
  • spanningen, emoties of stress;
  • menstruatie (hormonale veranderingen);
  • overmatig alcoholgebruik;
  • drugsgebruik.
 
Gelegenheidsaanval, de eenmalige aanval

Soms krijg je maar één keer in je leven een aanval. Bijvoorbeeld door te veel drank of te weinig slaap. Of door een combinatie van stress, slaaptekort en alcohol. Dat heet een gelegenheidsaanval, omdat de aanval alleen door die gelegenheid ontstaat. Bij één aanval spreekt een neuroloog meestal nog niet van epilepsie.

 
Koorts als uitlokker

Jonge kinderen zijn gevoeliger voor koorts dan volwassenen. Ongeveer 5% van de kinderen tussen de 3 maanden en 6 jaar heeft weleens een koortsstuip. Dit is een epileptische aanval die alleen tijdens of vlak voor de koorts ontstaat. Bij volwassenen is het minder gebruikelijk om aanvallen te krijgen bij koorts.

Lees wat een koortsstuip is en wat je kunt doen.

 
Lichtflitsen

Ongeveer 5%  van de mensen met epilepsie is gevoelig voor lichtflitsen. Dan wordt de aanval uitgelokt door lichtflitsen, zonlicht, streeppatronen of kleurwisselingen. Dit wordt ook wel lichtflitsgevoelige epilepsie genoemd.

Lees meer over lichtflitsgevoelige epilepsie.

 
Noteer aanvallen in een kalender

Wil je weten of jij last hebt van uitlokkers? Hou dan een aanvalskalender bij. Op papier of in een epilepsie-app. Je noteert wanneer je een aanval hebt, in welke situatie en of er uitlokkers waren. Zo kun je uitlokkers proberen te vermijden. Of je ontdekt dat er geen concrete aanleiding is. Dat is ook goed om te weten, want anders leg je jezelf misschien onnodig beperkingen op.

Lees meer over aanvallen noteren.