Over epilepsie

Het kiezen van een zorgverzekeraar

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering voor zorg te hebben. De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Tegen extra betaling kun je de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Waar kun je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering als je epilepsie hebt?

Polissen

Er zijn verschillende polissen van de basisverzekering.

  • Bij een naturapolis krijg je alleen de maximale vergoeding als je naar een zorgaanbieder gaat waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
  • Bij een restitutiepolis krijg je de kosten van de zorg vergoed bij alle aanbieders.
  • Bij een combinatiepolis heb je in sommige gevallen recht op zorg (natura) en in andere gevallen recht op een vergoeding van zorg (restitutie).

Vind je het belangrijk dat je bij iedere zorgaanbieder terecht kunt? Kies dan voor een restitutiepolis. Deze is meestal wel wat duurder en in 2024 zijn er nog maar een paar verzekeraars die zo’n polis aanbieden.

Medicijnkosten

De basisverzekering vergoedt meestal je medicijnen,  zoals je anti-epileptica. Maar soms moet je een eigen bijdrage betalen. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar alleen het goedkoopste middel vergoedt (preferentie- of voorkeursbeleid). Daarnaast geldt dat iedereen in Nederland een verplicht eigen risico heeft. De vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor dit verplichte eigen risico. Voor 2023 en 2024 is het eigen risico € 385,-.

Preferentiebeleid

De meeste zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid. De verzekeraar bepaalt dan welk merk hij vergoedt. Het gaat dan om middelen met dezelfde werkzame stof. Het preferentiebeleid verschilt per verzekeraar en kan geregeld veranderen. Kijk op de website of neem contact op met je zorgverzekeraar en vraag of deze een preferentiebeleid heeft. Je zorgverzekeraar moet je namelijk goed informeren over het preferentiebeleid en deze informatie helder en duidelijk beschikbaar maken.

De vergoeding van medicijnen is dus best ingewikkeld. Wil je weten hoe het precies zit? Kijk dan op de site van de Consumentenbond en de Rijksoverheid.

Hulpmiddelen

Maak jij of je kind gebruik van hulpmiddelen, bijvoorbeeld een valhelm, aanvalsdetectie of aanpassingen in je woning? Niet alle hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden wel hulpmiddelen vanuit een aanvullende verzekering. Bepaalde hulpmiddelen kun je ook aanvragen bij het WMO-loket van je gemeente.

Wil je weten hoe het zit met de vergoeding van hulpmiddelen? Kijk dan op de site van de overheid en het Zorginstituut Nederland.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste zorgverzekering?

De Patientenfederatie Nederland heeft een Wegwijzer zorgverzekering kiezen.

Op de site van de Consumentenbond vind je duidelijke informatie. Daar vind je ook de zorgvergelijker.