Nervus Vagus Stimulatie (NVS) is een aanvullende behandeling. Meestal wordt deze gecombineerd met medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica).
Kijk ons webinar over NVS van 23 november terug
Via een operatie wordt een stimulator geplaatst die kleine stroomstootjes toedient aan de hersenzenuw in je hals. Dit kan het aantal aanvallen verminderen en/of ze minder heftig maken.
Wanneer kom je in aanmerking voor NVS?
Je kunt in aanmerking komen als:
- je ondanks je anti-epileptica toch aanvallen houdt;
- epilepsiechirurgie bij jou niet mogelijk is;
- je na epilepsiechirurgie toch aanvallen houdt.
Denk je dat NVS iets voor jou is? Vraag er dan naar bij je neuroloog. ‘De keuzekaart ‘Behandelingen als medicijnen niet werken’ kan jou en je neuroloog helpen om de mogelijkheden voor NVS en andere behandelingen te bespreken.
Hoe werkt NVS?
De nervus vagus is een belangrijke hersenzenuw. Deze bevindt zich in de hals. Bij NVS wordt de nervus vagus geprikkeld (gestimuleerd). Dit gebeurt door een apparaatje (neurostimulator).
De neurochirurg plaatst iets onder het sleutelbeen de neurostimulator. De stimulator is ongeveer 4 cm lang en zo’n 5 mm dik. Bij deze ingreep ben je onder narcose. De stimulator wordt verbonden met de hersenzenuw, de linker nervus vagus. Hij geeft regelmatig kleine stroomstootjes af aan de zenuw. Hierdoor gaan er via deze zenuw signalen naar de hersenen. Deze signalen kunnen de aanvallen verminderen.
Na de plaatsing stelt de neuroloog de NVS in. Dit is maatwerk en verschilt dus per persoon.
Bij de stimulator hoort ook een losse magneet. Als je een aanval voelt aankomen, kun je jezelf hiermee een prikkel toedienen.
De neuroloog of epilepsieverpleegkundige controleert regelmatig de instelling van de stimulator. Het duurt meestal een paar maanden voordat de best werkende instelling is gevonden.
Wat zijn de resultaten?
- Twee derde van de mensen met een NVS heeft na 2 tot 3 jaar 50% minder aanvallen.
- Hoe langer je NVS gebruikt, hoe groter de kans op minder aanvallen.
- NVS kan ook de heftigheid van de aanvallen verminderen.
- Het herstel na een aanval kan korter worden door NVS.
Welke bijwerkingen zijn er?
Tijdens het stimuleren kun je last hebben van een zere keel, kriebelhoest of een hese stem. Ook kun je wat kortademiger zijn. Het lichaam past zich meestal snel aan. Hierdoor kunnen de klachten na een tijdje minder worden of zelfs verdwijnen. Het verminderen van heesheid gaat langzaam en kan langer duren.
Meer weten?
Meer weten over Nervus Vagus Stimulatie?
Wat is Nervus Vagus Stimulatie? Kom ik ervoor in aanmerking?