Onderzoek is hoop

Dr. Else Tolner en prof. dr. Arn van den Maagdenberg van het LUMC

De zoektocht naar het juiste medicijn verkorten

Epileptische aanvallen ontstaan door overactiviteit in de hersenen. Er zijn verschillende medicijnen die deze activiteit kunnen remmen. Maar het verschilt per persoon welk medicijn het beste werkt. Dr. Else Tolner en prof. dr. Arn van den Maagdenberg van het LUMC gaan in samenwerking met dr. Roland Thijs van SEIN onderzoeken of het met een hersenfilmpje mogelijk is om al in een vroeg stadium per persoon in te schatten of een medicijn zal aanslaan.

Het onderzoek

Wanneer aanvalsbestrijding langdurig faalt, wordt het dagelijks leven van epilepsiepatiënten beperkt en is er sprake van cognitieve achteruitgang. Het onderzoek van Dr. Else Tolner en Dr. Arn van den Maagdenberg (LUMC) combineert preklinisch en klinisch onderzoek om een EEG biomarker te valideren als indicator voor aanvalsrisico en effectiviteit van medicatie. Hiervoor testen zij eerst bestaande en nieuwe middelen die de hersenactiviteit, die bij epilepsie verhoogd is, op een selectievere manier remmen. Na deze experimentele validatie zullen zij, al binnen het onderzoeksproject, de biomarker vertalen naar de kliniek.

Titel Effectievere aanvalsremming door betere herkenning en modulatie van verstoorde inhibitie van hersenactiviteit bij epilepsie
Onderzoeker Dr. Else A. Tolner & Prof. Dr. Arn M.J.M. van den Maagdenberg
Instituut Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Startdatum 2022
Toegekend bedrag €206.000,-
Looptijd 4 jaar
Intern nummer
22-07