Onderzoek naar diagnosemethodes
Diagnosetechnieken worden steeds nauwkeuriger, maar voor bepaalde diagnoses is er behoefte aan verbeterde of nieuwe opties. Hieronder staan de onderzoeken naar diagnosemethodes waaraan EpilepsieNL subsidie verleent of heeft verleend.
In 2023 gaat het onderstaande onderzoek van start:
De NightWatch 2.0: betere aanvalsdetectie op maat
Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op bepaalde veranderingen in bewegingspatronen of hartslag. Het herkent zo een mogelijke epileptische aanval en geeft een alarm aan de verzorgers. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen. De NightWatch is een apparaat dat een alarm geeft bij aanvallen met schokken, zoals tonisch-clonische (grote) aanvallen. Het apparaat werkt voor veel mensen met epilepsie, maar nog niet voor iedereen. Daarom zijn onderzoekers, onder leiding van Dr. Roland Thijs, voortdurend bezig om de NightWatch te verbeteren.
Op dit moment gebruikt de NightWatch vaste instellingen voor iedereen. Het kan daardoor geen maatwerk leveren. Dat is wel nodig, want sommige gebruikers hebben veel last van onterechte alarmen. De uitgebreide data van het TeleConsortium bieden unieke kansen om nieuwe gepersonaliseerde algoritmes1 te ontwikkelen. Een andere reden voor instellingen op maat zijn de wensen van de gebruikers. Die verschillen soms sterk: de één wil graag een waarschuwing bij iedere aanval en de ander alleen bij de gevaarlijkste aanvallen. Daarom gaan de onderzoekers een nieuwe versie van de NightWatch ontwikkelen met meer instellingen: de NightWatch 2.0.
Met de nieuwe NightWatch willen de onderzoekers zorgen voor betere aanvalsdetectie (minder valse alarmen) en een aanpak die beter aansluit bij de wensen van gebruikers. Dat maakt de NightWatch 2.0 aantrekkelijker voor meer mensen. Betere aanvalsdetectie betekent meer kans om gevaarlijke situaties te voorkomen.
1algoritme: een (wiskundig) stappenplan die een bepaalde invoer verandert tot een bepaalde uitvoer
Titel | Betere aanvalsdetectie op maat: de eSTAMP trial |
Onderzoeker | Dr. Roland D. Thijs |
Instituut | SEIN Heemstede |
Startdatum | 2023 |
Toegekend bedrag | €206.000,- |
Looptijd | 4 jaar |
Intern nummer |
23-04 |
Onderstaand onderzoek is in 2022 gestart:
Narcolepsie – sneller en eenvoudiger diagnosticeren om de oorzaak te behandelen
Narcolepsie is een ongeneeslijke slaapstoornis die vaak ontstaat op de kinderleeftijd. Zonder behandeling leidt narcolepsie tot problemen op school en in de sociale- en emotionele ontwikkeling. Een vroege diagnose en behandeling is daarom belangrijk.
Onderzoek dat in 2021 is gestart:
Risico- en beschermende factoren voor gedragsproblemen bij personen met Dravetsyndroom
In Nederland hebben ongeveer 200 kinderen en volwassenen het Dravetsyndroom. Een zeldzame genetische aandoening, waarbij meestal moeilijk behandelbare epilepsie en gedragsproblemen voorkomen. Eva Brilstra van het UMC Utrecht doet onderzoek naar de factoren die deze gedragsproblemen kunnen versterken of verminderen.
Al onze onderzoeken naar diagnosemethodes:
- Narcolepsie – sneller en eenvoudiger diagnosticeren om de oorzaak te behandelen
- Risico- en beschermende factoren voor gedragsproblemen bij personen met Dravet syndroom en een pilotstudie naar de haalbaarheid en effectiviteit van een geïndividualiseerde interventie
- Computermodel om de uitkomst van epilepsiechirurgie te verbeteren
- Nieuwe aanvalsdetectieapparatuur in de epilepsiezorg
- Genetische diagnostiek in de selectie en prognose van epilepsiechirurgie
- Verfijnder onderzoek voor vaststellen afwijkend hersenweefsel (belangrijk bij operatie)