Nieuws

Nieuwe onderzoeken 2023

Welke onderzoeken starten in 2023?

Elk jaar starten er nieuwe onderzoeken naar epilepsie. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak of het ontstaan en naar diagnose- en behandelmethodes. Door onderzoek komen we steeds dichterbij oplossingen.  

In 2023 gaan er drie nieuwe onderzoeken van start. Lees snel verder voor meer informatie. 

Sneller de beste instellingen vinden voor neuromodulatie 

Neuromodulatie bij epilepsie is een behandeling waarbij de hersenen van mensen met epilepsie elektrisch gestimuleerd worden. De helft van de mensen krijgt door elektrische stimulatie in de hersenen zo’n 50% minder aanvallen. Helaas levert neuromodulatie voor de andere helft van de mensen onvoldoende op. In 2023 start er een onderzoek met als doel om sneller te kunnen bepalen of elektrische stimulatie de juiste behandelmethode is. En zo ja, welke instellingen dan het beste gebruikt kunnen worden. Dit kan de persoon met epilepsie een lang traject vol onzekerheid besparen. 

Lees meer over dit onderzoek. 

Wat gebeurt er als delen van het epilepsienetwerk worden uitgeschakeld? 

Bij focale aanvallen begint de aanval op één plek in de hersenen. Bij mensen met deze aanvallen kan epilepsiechirurgie een behandelmogelijkheid zijn. Maar dat kan alleen als precies duidelijk is waar de aanval start (epilepsiebron). Soms is het niet precies duidelijk waar de epilepsiebron zich bevindt of ligt de epilepsiebron op een plek die de neurochirurg lastig kan bereiken. In deze gevallen kan er een vooronderzoek plaatsvinden, waarbij diepte-elektroden in de hersenen ingebracht worden. 

Via deze elektroden kan de behandelaar ook korte stroompulsjes toedienen waardoor de (vermoedelijke) epilepsiebron uitgeschakeld wordt. Op dit moment is het lastig te bepalen waar in de hersenen het beste de stroompulsjes kunnen worden toegediend en welke gevolgen dit heeft. Daarom start hier in 2023 een onderzoek naar. 

Lees meer over dit onderzoek. 

De NightWatch 2.0: betere aanvalsdetectie op maat 

Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op bepaalde veranderingen in bewegingspatronen of hartslag. Het herkent zo een mogelijke epileptische aanval en geeft een alarm aan de verzorgers. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen. De NightWatch is een apparaat dat aanvallen met schokken, zoals tonisch-clonische (grote) aanvallen detecteert. Het apparaat werkt goed voor veel mensen met epilepsie, maar nog niet voor iedereen.  

Op dit moment kan de NightWatch nog geen maatwerk leveren. Dit lijkt wel nodig te zijn als we kijken naar de wensen van de gebruikers. Daarom werken onderzoekers, onder leiding van Dr. Roland Thijs, aan de NightWatch 2.0. 

Lees meer over dit onderzoek.