Webinar aanvalsdetectie

Hoe krijg je een signaal of alarm als je kind een epileptische aanval heeft? Is er een geschikt apparaat dat waarschuwt als er bij een familielid een aanval aankomt? Tijdens het webinar aanvalsdetectie zal aanvalsdetectie bij epilepsie uitvoerig worden besproken.

Op 21 maart laten specialisten zien wat er al is op het gebied van aanvalsdetectie. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe de apparaten bij hen werken en we kijken naar de toekomst: wat komt er nog aan als het gaat om aanvalsdetectie. Ook belangrijk: hoeveel kost het en wat is er mogelijk als het gaat om vergoedingen?

De volgende gasten zullen aanwezig zijn:

  • Myra de Groot, heeft een zoontje met epilepsie en zal aanschuiven als ervaringsdeskundige. Haar zoon gebruikt een saturatiemeter.
  • Dr. Frans Leijten, neuroloog in het UMC Utrecht en expert op het gebied van epilepsie en aanvalsdetectie. Als coördinator van het TeleEpilepsie-consortium speelde hij een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de NightWatch, een armband die nachtelijke epilepsieaanvallen signaleert. In 2021 ontving hij de ‘Parel’, een prijs van subsidieverstrekker ZonMW, voor zijn onderzoek naar computermodellen van het brein om de succeskans van chirurgie bij epilepsiepatiënten te vergroten.
  • Dr. Anouk Uiterwijk, neuroloog bij het ACE Kempenhaeghe. Ze is werkzaam in de poliklinische epilepsiezorg voor volwassenen, op de afdeling klinische neurofysiologie en binnen het aanvalsdetectie programma van Kempenhaeghe. Daarnaast is ze lid van de Nederlandse Richtlijnencommissie voor epilepsie.
  • Dr. Roland Thijs, neuroloog bij SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Zijn aandachtsgebieden zijn aanvalsdetectie, SUDEP en syncope. Naast arts is Roland Thijs een bevlogen wetenschapper.

Heb je het webinar gemist? Bekijk het webinar hier terug.

Dit webinar wordt in samenwerking met SEIN en Kempenhaeghe en het UMC Utrecht georganiseerd.