Over epilepsie

Zwangerschap

Epilepsie en zwangerschap kunnen samen gaan. De meeste vrouwen met epilepsie krijgen een gezonde baby.

Lees ook onze uitgave met extra informatie. Je kunt hem met de rode knop onderaan deze pagina gratis downloaden. 

Wat moet ik weten voordat ik zwanger word?

  • Bespreek je kinderwens met je neuroloog ruim een jaar voor je zwanger wilt worden. Soms moet de neuroloog je medicijnen aanpassen. Daar is dan genoeg tijd voor.
  • Begin op tijd met het slikken van foliumzuur. Start hiermee ruim een maand voor je zwanger wilt worden.
  • Je aanvallen kunnen veranderen door een zwangerschap. Je kunt geen of minder aanvallen krijgen, maar soms ook meer. Je neuroloog kan dit niet voorspellen.

Is mijn epilepsie erfelijk?

Wil je weten of jouw epilepsie erfelijk is? Vraag je neuroloog een doorverwijzing naar een erfelijkheidsdeskundige, een klinisch geneticus. Een erfelijkheidsonderzoek duurt soms maanden. Begin er dus op tijd mee.

Lees meer over erfelijkheid.

Hebben medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica) invloed op het kindje?

De kans op een afwijking bij het kind is soms groter als de moeder anti-epileptica slikt. Het ligt aan het middel en hoeveel je ervan slikt. Je neuroloog kan je vertellen hoe het zit bij jouw medicijnen. Als de vader anti-epileptica slikt, heeft dit voor zover nu bekend geen invloed op het kindje.

Wat moet ik verder weten over epilepsie en zwangerschap?

  • Tijdens je zwangerschap moet je je anti-epileptica blijven slikken. Stop nooit opeens met je medicijnen zonder overleg met je neuroloog. Dit kan leiden tot zware aanvallen.
  • Als je valproïnezuur slikt, neem dan contact op met je neuroloog. De kans op een afwijking bij het kindje is bij valproïnezuur groter dan bij andere anti-epileptica. Valproïnezuur is in Nederland op de markt als Depakine®, Orfiril® en natriumvalproaat.
  • Als je anti-epileptica slikt, kom je tijdens je zwangerschap in aanmerking voor prenataal onderzoek. Bij prenataal onderzoek kijken ze of je kindje een aangeboren afwijking heeft.
  • Met epilepsie heb je een medische indicatie. Je bevalt dan in het ziekenhuis.
  • Je kunt borstvoeding geven als je dat wilt.
  • Overleg met je neuroloog als je na de bevalling een voorbehoedsmiddel wilt gaan gebruiken.

Consult ‘Zwangerschap en epilepsie’

De epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe hebben een consult ‘Zwangerschap en epilepsie’. Als dat nodig is, kan je neuroloog je doorverwijzen naar deze centra voor een eenmalig persoonlijk advies.

Doe mee met onderzoek naar de invloed van medicijnen op het kind

Het Moedersvanmorgen-onderzoek kijkt naar de invloed van medicijnen op het ongeboren kind. Slik je anti-epileptica en ben je zwanger of wil je dat worden? Doe dan mee met het onderzoek. Lees erover of vraag ernaar bij je arts. De onderzoekers gebruiken de resultaten om in de toekomst de risico’s voor het kind kleiner te maken.

Epilepsie bij vrouwen

Wij hebben een speciale uitgave over dit onderwerp. Interesse? Klik hier.

Meer weten over zwangerschap?

Waar moet ik rekening mee houden? Hoe zit het met medicijnen? Kan ik borstvoeding geven? Hoe kan ik veilig voor mijn kindje zorgen?

Download whitepapers

Klik hier!