Kind met epilepsie

Voor de leerkracht

Ben jij leerkracht in het basisonderwijs en wil jij meer weten over epilepsie? Kijk dan hier naar een documentaire, filmpjes en een handige informatiekaart over epilepsie. We hebben ook een leuke animatie en lesbrief voor je leerlingen.

Epilepsie komt veel voor op de basisschool. Op iedere basisschool zitten wel een paar kinderen met epilepsie. Vooral absences komen veel voor. Deze aanvallen lijken op dromerig gedrag en daarom herken je ze niet zo makkelijk.

Absences duren meestal kort, tussen 3 en 20 seconden. Het zijn korte afwezigheden met vaak alleen maar subtiele verschijnselen. Het kan zo gebeuren dat je ze niet opmerkt. Maar iedere keer mist het kind stukjes informatie. Zo kan het gebeuren dat een leerling zich minder goed kan concentreren, zich anders gaat gedragen en leerproblemen krijgt.

Voor leerkrachten hebben we de volgende materialen.

Een download met informatie en instructie

In de download lees je meer over epilepsie, absences en leerproblemen.  Ook krijg je tips over eerste hulp bij een aanval.

Een documentaire over epilepsie en absences bij kinderen

Ouders, leerkracht, intern begeleider, onderwijskundig begeleider en sportbegeleider vertellen vanuit hun ervaring wat de epilepsie doet met het kind en henzelf. Een kinderneuroloog legt uit wat epilepsie is en wat er allemaal bij komt kijken.

 

Vier inhoudelijke filmpjes

Ieder filmpje duurt tussen de 3 en 4 minuten.

Wat is epilepsie?

Hoe herken je een absence?

Leerproblemen op school

Waar moet je verder aan denken?

Tevreden over onze info?

Doneer nu!