Tevreden over onze informatie?
Het Epilepsiefonds vindt het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk te informeren over epilepsie. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van giften. Daarom hebben we uw steun nodig. Helpt u mee?
Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.
Er zijn veel verschillende soorten aanvallen. Ook zijn er veel verschillende oorzaken van epilepsie.
Alles wat we doen, denken, voelen en waarnemen gebeurt in onze hersenen. In de hersenen bevinden zich een paar miljard grijze cellen. Deze cellen hebben zich georganiseerd in allerlei netwerken. Elk netwerk heeft zijn eigen taak. Zo is er een netwerk dat zich bezighoudt met het bewegen van de hand, een netwerk voor het zien en een voor taal, enzovoort. De cellen in de netwerken wisselen voortdurend boodschappen uit door middel van elektrische pulsjes. Bij epilepsie ontstaat er kortsluiting in een of meer van de netwerken. De verschijnselen bij een aanval hangen af van welke netwerken meedoen en kunnen per type aanval verschillen. Iemand kan vallen, schokken, vreemde bewegingen maken, iets vreemds ruiken, even afwezig zijn of buiten bewustzijn raken.
Onderstaand filmpje is afkomstig van de dvd Epilepsie in beeld.
Hebt u vragen? Wij helpen u graag. Bel ons informatienummer over epilepsie, 030 634 40 64 of mail ons.
Epilepsie ontstaat vaak door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren, zoals hersenletsel na een ongeval of aandoening.
Mogelijke oorzaken van epilepsieAanvallen komen vaak onverwachts, maar soms is de aanleiding voor een aanval duidelijk aan te wijzen. Er zijn dan bepaalde omstandigheden, uitlokkers of triggers genoemd, die de kans op een aanval vergroten.
Voorbeelden van uitlokkersArtsen hebben een methode nodig om iemands aanvallen te beschrijven en in te delen. Het helpt hen bij het voorschrijven van de meest geschikte behandeling. Dit gebeurt met de aanvalsclassificatie.
Klik hierEpileptische aanvallen kunnen er heel verschillend uitzien. Hierna vindt u beschrijvingen van een aantal epileptische aanvallen.
AanvalsbeschrijvingenBij de meeste epileptische aanvallen is eerste hulp niet nodig, omdat de aanval vanzelf stopt binnen enkele minuten. Het is wel belangrijk om iemand niet alleen te laten.
Weet u wat u moet doen?Epilepsiesyndromen worden gekenmerkt door een bepaald type aanvallen, de leeftijd waarop de eerste aanvallen beginnen en specifieke afwijkingen op het EEG.
Verschillende epilepsiesyndromenSommige verschijnselen lijken sterk op epileptische aanvallen, maar hebben niets met epilepsie te maken.
Klik hierEen status epilepticus is een aanval of reeks aanvallen, die langer dan 5 minuten duurt. Bij alle vormen van epilepsie kan een status epilepticus optreden, maar het komt vrij zelden voor.
Verschillende typenIn de wet zijn regels opgenomen over epileptische aanval(len) en het rijden met een auto, motor, trekker, bus of vrachtwagen. Lees in deze uitgave meer over deze regels voor het kleine en het grote rijbewijs en over de procedure bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Download gratisRoan, de oudste zoon van voetballer Dirk Kuijt, heeft epilepsie. “Roan merkt het zelf als hij een aanval heeft gehad. Hij zegt dan ‘sorry, ik zit even te draaien’.
Sommige mensen met epilepsie kunnen niet zelfstandig op vakantie. Voor hen organiseert het Epilepsiefonds aangepaste vakantiereizen. Hiervoor zoeken wij enthousiaste vrijwilligers.
Ga jij met ons mee?Draag bij aan het vinden van de oplossing voor epilepsie! Collecteer mee van 7 t/m 12 juni 2021. Met slechts 2 uur van uw tijd helpt u mensen met epilepsie al enorm!
Aanmelden als collectantEpilepsie is nog steeds niet te genezen. Dat moet veranderen. Doneer online, via sms of word donateur en help mee in de strijd tegen epilepsie.
Geef geld