Hulpmiddelen

Aanvalsdetectie en leenregeling

Heb jij of je kind vaak aanvallen? Is het belangrijk dat iemand een waarschuwing of alarm krijgt bij een aanval? Wil je meer weten over aanvalsdetectie?

Bekijk ons webinar over aanvalsdetectie!

Wat is aanvalsdetectie?

Bij aanvalsdetectie reageert een apparaat op iets wat tijdens de aanval gebeurt. Bij een aanval met schokken en bewustloosheid (grote aanval) kan een apparaat bijvoorbeeld reageren op de schokken. Het herkent dan de aanval en geeft een alarm aan de omgeving. Als aanvalsdetectie goed reageert op de aanvallen, kan het veiligheid en rust geven voor mensen met epilepsie en de mensen om hen heen.

Welke alarmeringsapparaten zijn er?

Er zijn verschillende apparaten. Welke voor jou geschikt is? Dat ligt eraan of je je aanval voelt aankomen of niet.

Voel je je aanval aankomen?

Dan is personenalarmering geschikt. Je kunt kiezen voor een alarmknop om je pols, hals of met een clip aan je kleren. Je drukt op de knop als je je aanval voelt aankomen. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of de melding gaat direct naar een mobiele telefoon van iemand die jij kent.

Voel je je aanval niet aankomen?

Je kunt dan soms een aanvalsdetectie- en alarmeringsapparaat gebruiken. Zo’n apparaat herkent een aanval en geeft dan een alarm of schakelt door naar een mobiel. Veel apparaten zijn alleen geschikt bij grote (tonisch-clonische) aanvallen, tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Het gaat bijvoorbeeld om een bedmatje, een polsband of een armband. Het apparaat reageert op heftige schokken van het lichaam of een hartslagverandering. Overleg altijd eerst met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige of zo’n apparaat voor jou nodig is en of het past bij jouw aanvallen. Meestal wacht de neuroloog eerst af of de behandeling succes heeft.

Wordt alarmeringsapparatuur vergoed?

Bij personenalarmering vergoedt je zorgverzekeraar soms een deel van de kosten van het apparaat. De abonnementskosten voor de alarm- of zorgcentrale moet je zelf betalen. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor jouw situatie.

Detectie- en alarmeringsapparatuur wordt niet standaard vergoed door de basisverzekering. Op dit moment vergoeden alleen Ohra, Delta Loyd en CZ in aanvullende verzekeringen het emfitmatje. Het emfitmatje is een matje dat onder het matras ligt. Een epilepsiecentrum moet het voorschrijven.

Wil je een apparaat kopen? Vraag dan van tevoren of je verzekeraar het vergoedt. De vergoedingen van verzekeraars veranderen namelijk ieder jaar.

Is deze apparatuur voor iedereen nodig?

Deze apparaten zijn maar voor een kleine groep mensen zinvol. Ze zijn alleen geschikt bij bepaalde aanvallen met schokken. Verder zal de neuroloog eerst afwachten of de medicijnen bij jou of je kind gaan werken.

Een overzicht van apparaten vind je op aanvalsdetectie.

Apparatuur voor buiten de woning

We krijgen veel vragen over aanvalsdetectieapparatuur voor buiten de woning. Wij horen goede ervaringen met de Epi-Care Mobile van Quo Vadis Nederland en de Embrace2 van Empatica. Ook deze apparaten zijn alleen geschikt bij aanvallen met verkramping, schokken en bewusteloosheid (grote of tonisch-clonische aanvallen).

3 maanden een apparaat op proef: leenregeling

EpilepsieNL geeft je de mogelijkheid om een alarmeringsapparaat 3 maanden uit te proberen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Waarom een leenregeling?

De meeste verzekeraars vergoeden detectie- en alarmeringsapparatuur niet. Je moet het dus zelf betalen. De apparaten zijn erg duur, tussen de € 1.000,- en € 2.000,-. Bovendien is de uitprobeerfase bij leveranciers maar 2 tot 4 weken. Bij epilepsie is dit vaak te kort om te weten of het apparaat goed genoeg bij jou werkt. Wij hebben zelf geen apparaten maar vinden het belangrijk dat je niet onnodig voor kosten komt te staan. Daarom hebben wij afspraken gemaakt met een aantal leveranciers zodat je bepaalde apparaten drie maanden kunt uitproberen. Daarna weet je beter of het apparaat bij jou werkt en of je het wilt aanschaffen.

Welke apparaten zitten in de leenregeling?

Wij hebben met drie leveranciers afspraken over het lenen van apparaten. Het gaat om:

Wanneer kun je meedoen aan de leenregeling?

 • De genoemde apparaten werken alleen bij tonisch-clonische, (langdurende) tonische en hypermotore aanvallen. Er zijn geen apparaten  die epilepsie detecteren voor andere soorten aanvallen.
 • Om goed te kunnen testen moet je:
  • al lange tijd genoemde aanvallen hebben;
  • medicijnen tegen epilepsie slikken;
  • geregeld aanvallen hebben: anders kun je niet testen of het werkt.

Bespreek eerst met je neuroloog of epilepsieverpleegkundige of een apparaat geschikt is bij jouw aanvallen.

 • Weet je welk apparaat voor jou geschikt is? Neem dan zelf telefonisch contact op met de leverancier. De contactgegevens staan aan het eind van deze pagina.
 • Je mag één keer een apparaat uitproberen.
 • Het bedrag van de leenperiode betalen wij voor jou. Dit is ± € 150,- per apparaat. Om dit soort projecten te kunnen doen, vragen we je om donateur te worden van EpilepsieNL voor minimaal € 30,- per jaar. Ook ben je bereid om in de toekomst een of meer vragenlijsten in te vullen over je ervaringen.

Belangrijk:

 • Het apparaat vervangt tijdens de leenperiode geen andere manieren om aanvallen te detecteren. EpilepsieNL is niet aansprakelijk bij letsel of overlijden tijdens de leenperiode of daarna.

Gebruik maken van de leenregeling?

Bel met de leverancier voor meer informatie.

Heb je algemene vragen over aanvalsdetectie?

Bel dan met De Epilepsielijn: 030 634 40 64, optie 1 (ma – do: 9.30 – 16.00 uur)

Download whitepapers

Klik hier!