Medicijnen tegen epileptische aanvallen

Midazolam: hoe dien je het toe?

Een arts schrijft soms medicijnen voor om een aanval te stoppen. Vaak gaat het om aanvallen die langer duren dan 5 minuten. Deze medicijnen heten ook wel nood- of coupeermedicatie. Een van deze medicijnen is midazolamneusspray.

Met de juiste instructie mag iedereen in je omgeving deze medicijnen toedienen. Hoe dien je Midazolam neusspray toe? Je ziet het in onderstaande animatie. In het filmpje gaat het om een kind. Maar bij een volwassene gaat het precies hetzelfde. Heb je vragen over het toedienen of gebruik? Stel ze dan aan je arts of epilepsieverpleegkundige.

Lees ons standpunt over toedienen Midazolam neusspray.

TIP: De meeste artsen schrijven de neusspray in een flesje voor zoals op het filmpje hieronder. De zorgverzekeringen vergoeden deze vorm. Veel mensen vinden het geven van midazolam uit het flesje lastig en bij hapering van het pompje weet je niet zeker of er wel een pufje is uitgekomen. Er bestaat ook een andere toedieningsvorm, de zogenoemde ‘single dose unit Midazolam’ of ‘Nasolam’. Deze is voor eenmalig gebruik en in verschillende doses verkrijgbaar. Mensen die het al gebruiken vinden het veel makkelijker en veiliger in gebruik. Je kunt met je arts bespreken of hij of zij deze vorm wil voorschrijven. Vraag wel van tevoren na bij je zorgverzekering of zij deze vorm vergoeden. Misschien moet je het (gedeeltelijk) zelf betalen. Je kunt hier zien hoe het eruit ziet en hoe je toedient.

Filmpje toediening neusspray uit een flesje

Tevreden over onze info?

Doneer nu!