Cannabidiol (CBD) is medicinale cannabis en is een extract van de cannabisplant. Het wordt ook wel CBD-olie genoemd. Tegenwoordig is er veel belangstelling voor cannabidiol omdat dit epileptische aanvallen zou verminderen. Uit onderzoek blijkt dat cannabidiol in het medicijn Epydiolox bij een aantal kinderen met het syndroom van Dravet, Lennox-Gastaut en Tubereuze Sclerose (TSC) aanvallen inderdaad kan verminderen.

Er zijn nog geen resultaten van onderzoek bij andere vormen van epilepsie bij kinderen of volwassenen. Het is ook nog niet bekend welke bijwerkingen cannabidiol op de lange termijn heeft. Neurologen in Nederland schrijven cannabidiol in de vorm van Epidyolex dan ook alleen maar voor bij kinderen met Dravet, Lennox-Gastaut of TSC. Dit staat ook zo in de richtlijn Epilepsie van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

EpilepsieNL werkt mee aan een onderzoek naar Medicinale cannabis (CBD) tegen kinderepilepsie van het UMC Utrecht omdat de onderzoekers ook gaan kijken naar belangrijke effecten voor de patiënt, bijvoorbeeld minder gebruik van noodmedicatie tegen langdurige aanvallen, verandering van alertheid of een betere nachtrust. Wij gaan in het onderzoek een bijdrage leveren vanuit het perspectief van ouders en kind. Lees hier ons nieuwsbericht over het onderzoek.

Lees meer over medicijnen en andere behandelingen van epilepsie.