Deelnemen aan het verkeer

Het rijbewijs na één aanval (vrachtwagen, bus)

Een epileptische aanval in het verkeer is gevaarlijk. Daarom is er een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen. De regels voor rijden met een vrachtwagen of bus zijn anders dan voor rijden met een auto, motor en tractor.

Klik hier en lees eerst de algemene informatie op onze website.

Heb jij een groot rijbewijs en een eerste aanval gehad? Hieronder staan de veelgestelde vragen over de wet en de procedure bij het CBR.

In welke groep valt het rijbewijs voor vrachtwagen en bus?

Deze rijbewijzen vallen in de wet in groep 2.

Ik heb voor het eerst één aanval gehad. Mag ik nog rijden?

Nee, in de wet staat dat je pas weer mag rijden als je 5 jaar geen aanval hebt gehad én in die 5 jaar geen medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica) hebt geslikt. Er zijn wel uitzonderingen. De wet heet Regeling eisen geschiktheid 2000. Bespreek de aanval met je neuroloog en vraag wat jouw aanval betekent voor het rijden met je groot rijbewijs.

En na die 5 jaar? Kan ik dan weer gaan rijden?

Ja, als je geen aanvallen meer hebt gehad en geen anti-epileptica hebt geslikt mag je weer rijden. Je bent niet verplicht het te melden bij het CBR. Het is je eigen verantwoordelijkheid. Maar je verzekering kan moeilijk doen als je een ongeluk krijgt. Melden bij het CBR doe je met een Gezondheidsverklaring.

Wat is een Gezondheidsverklaring?

In een Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid en je aanval. Deze heb je nodig als je weer wilt gaan rijden.

Hoe kom ik aan een gezondheidsverklaring?

Je koopt en vult een Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. Of je koopt er een op het gemeentehuis en stuurt deze op. Je doet dit meteen na de periode dat je niet mocht rijden.

Wat gebeurt er daarna?

Van het CBR krijg je een verwijzing naar een neuroloog. Deze moet vragen beantwoorden over jouw epilepsie. Hij of zij doet dat op een standaardformulier. Je kunt zelf kiezen naar welke neuroloog je gaat. Je eigen neuroloog mag het formulier invullen. Maar misschien wil jouw neuroloog dat niet doen. Niet alle neurologen willen informatie geven over de eigen patiënt.

Wat zijn de kosten?

Wat gebeurt er na het indienen van de Gezondheidsverklaring en het formulier van de neuroloog?

Het CBR bekijkt je Gezondheidsverklaring en de informatie van de neuroloog en neemt een beslissing of je weer veilig kunt rijden. Het CBR gebruikt hiervoor de Regeling eisen geschiktheid 2000. Ze mogen hier maximaal 4 maanden over doen. Als het CBR vindt dat je weer mag rijden, krijg je een Verklaring van geschiktheid voor maximaal 1 jaar. Met deze verklaring kun je bij het gemeentehuis je rijbewijs kopen.

Wat doe ik na dat eerste jaar?

4 maanden voor het verlopen van het jaar, vraagt het CBR weer een Gezondheidsverklaring en een formulier van een neuroloog. Als het CBR het veilig vindt, verlengt het je rijbewijs voor maximaal 3 jaar. 4 maanden voor het verlopen van de 3 jaar stuur je weer een Gezondheidsverklaring in. Dan wordt het rijbewijs steeds 5 jaar geldig.

Ik ben het niet eens met de beslissing van het CBR. Wat kan ik doen?

Je kunt een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Je moet een van de twee kiezen. Lees meer over herkeuring of bezwaar maken bij het CBR.

De procedure in het kort

Ik heb nog vragen. Waar kan ik terecht?

Lees eerst de informatie op deze website en de website van het CBR. Heb je daarna nog vragen? Bel dan met de De Epilepsielijn, 030 634 40 64, keuze 1 (op werkdagen 9.30 – 13.00 uur) of het CBR.

Epilepsie verstoort levens

Doneer nu!