Het rijbewijs halen na één of meer aanvallen (auto, motor, tractor)

Een epileptische aanval in het verkeer is gevaarlijk. Daarom is er een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen. Heb jij één of meer aanvallen gehad? En wil je je rijbewijs halen? Hieronder staan de veelgestelde vragen over de wet en de procedure bij het CBR.

Lees hier eerst de algemene informatie over rijden met epilepsie op onze website.

 
In welke groep valt het rijbewijs voor auto, motor en tractor?

Deze rijbewijzen vallen in de wet onder groep 1.

 
Ik heb ooit één of meer aanvallen gehad. Mag ik mijn rijbewijs halen?

Heb je één aanval gehad? Dan mag je pas je rijbewijs halen als je 6 maanden aanvalsvrij bent. Heb je meer aanvallen gehad? Dan kan het pas als je 1 jaar aanvalsvrij bent. Er zijn wel uitzonderingen op deze regels in de wet. De wet heet Regeling eisen geschiktheid 2000. Bespreek je aanvallen met je neuroloog en vraag wat ze betekenen voor het autorijden.

 
En na die periode? Kan ik dan les nemen?

Ja, als je daarna geen aanval meer hebt gehad, kun je les nemen. Wij adviseren om je aanval of aanvallen altijd te melden voor je les neemt. Zo weet je zeker dat je rijexamen mag doen na je lessen. Melden doe je bij het CBR met een Gezondheidsverklaring.

 
Wat is een Gezondheidsverklaring?

In een Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid en je aanval(len). Deze moet je sowieso altijd invullen als je rijexamen gaat doen.

 
Hoe kom ik aan een gezondheidsverklaring?

Je koopt en vult een Gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. Of je koopt er een op het gemeentehuis en stuurt deze op. Je doet dit meteen na de periode dat je niet mocht rijden.

 
Wat gebeurt er daarna?

Van het CBR krijg je een verwijzing naar een neuroloog. Deze moet vragen beantwoorden over jouw epilepsie. Hij of zij doet dat op een standaardformulier. Je kunt zelf kiezen naar welke neuroloog je gaat. Je eigen neuroloog mag het formulier invullen. Maar misschien wil jouw neuroloog dat niet doen. Niet alle neurologen willen informatie geven over de eigen patiënt.

 
Wat zijn de kosten?
 
Wat gebeurt er na het indienen van de Gezondheidsverklaring en het formulier van de neuroloog?

Het CBR bekijkt je Gezondheidsverklaring en de informatie van de neuroloog en neemt een beslissing of je veilig kunt rijden. Het CBR gebruikt hiervoor de Regeling eisen geschiktheid 2000. Ze mogen hier maximaal 4 maanden over doen. Als het CBR vindt dat je mag rijden, krijg je een zogenoemde ‘Verklaring van geschiktheid’, die 1 jaar geldig is. Je gaat rijlessen nemen en doet examen. Heb je je rijexamen gehaald? Dan krijg je ook een ‘Verklaring van rijvaardigheid’. Met deze twee verklaringen kun je bij het gemeentehuis je rijbewijs kopen. Omdat je epilepsie hebt, krijg je code 105 op je rijbewijs.

 
Waarom krijg ik code 105 op mijn rijbewijs? Wat betekent het?

Je krijgt code 105 op je rijbewijs als je epilepsie hebt. De code staat op de achterkant. Code 105 betekent dat je privé, voor woon-/werkverkeer en voor je beroep mag rijden. Maar je mag voor je beroep geen personen vervoeren of mensen onder jouw toezicht laten rijden. Je kunt dus wel werken als koerier maar niet als taxichauffeur of rijinstructeur.

 
Wat betekent het advies van 28 uur per week?

Behalve code 105 krijg je een advies voor het rijden in de eerste twee jaar. Het advies is om niet meer dan 28 uur per week te rijden. Je kunt deze 28 uur zelf over de week verdelen.

 
Wat doe ik als mijn rijbewijs afloopt?

De geldigheid van je rijbewijs staat op de achterkant. 4 maanden voor het verlopen ervan stuur je weer een Gezondheidsverklaring naar het CBR en je zorgt voor een formulier van een neuroloog. Als het CBR het veilig vindt, verlengt het je rijbewijs weer voor een periode. 4 maanden voor het verlopen van die periode stuur je weer een Gezondheidsverklaring in.

 
Ik ben het niet eens met de beslissing van het CBR. Wat kan ik doen?

Je kunt een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Je moet een van de twee kiezen. Lees meer over herkeuring of bezwaar maken bij het CBR.

 
Ik heb nog vragen. Waar kan ik terecht?

Lees eerst de informatie op deze website en de website van het CBR. Heb je daarna nog vragen? Bel dan met de De Epilepsielijn, 030 634 40 64, keuze 1 (op werkdagen 9.30 – 13.00 uur) of het CBR.