Behandeling

De meeste mensen met epilepsie worden behandeld met medicijnen (anti-epileptica). Zij onderdrukken de aanvallen bij ongeveer 70% van de mensen. In sommige gevallen is het mogelijk de epilepsie operatief te behandelen. Het gaat dan meestal om mensen, die niet of onvoldoende reageren op behandeling met medicijnen of onaanvaardbare bijwerkingen krijgen. Als anti-epileptica en operatie geen opties zijn, wordt soms uitgeweken naar het ketogeen dieet of Nervus Vagus Stimulatie (NVS). Een relatief nieuwe methode is Diepe Brein Stimulatie (DBS).

Medicijnen

Mensen met epilepsie moeten soms hun leven lang medicijnen slikken. Waarom is dat nodig en hoe zit het met bijwerkingen?

Meer over medicijnen

Epilepsiechirurgie

Bij bepaalde vormen van epilepsie kan via operatieve behandeling de oorzaak van de aanvallen worden weggenomen.

Hoe werkt epilepsiechirurgie?

Ketogeen dieet

Bij mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie kan het ketogeen dieet de aanvallen verminderen.

Hoe werkt een ketogeen dieet?

Nervus Vagus Stimulatie (NVS)

Bij Nervus Vagus Stimulatie worden kleine stroomstootjes toegediend aan een belangrijke hersenzenuw, om zo de aanvallen te verminderen.

Hoe werkt NVS?

Deep Brain Stimulation (DBS)

Deep Brain Stimulation (DBS), of diepe hersenstimulatie, is een relatief nieuwe behandelmethode. DBS is een aanvullende behandeling

Wat is DBS?

Alternatieven

Alternatieve behandelwijzen kunnen epilepsie niet genezen. Wel kan iemand zich er beter door voelen, wat in sommige gevallen een positief effect heeft op de aanvallen.

Welke alternatieven zijn er?