Ketogeen dieet

Bij 30% van de mensen met epilepsie werken medicijnen niet of onvoldoende. Het ketogeen dieet kan dan een behandelmogelijkheid zijn. Het dieet kan ervoor zorgen dat de aanvallen verminderen.

Wat is een ketogeen dieet?

Normaal halen de hersenen hun energie uit koolhydraten (suikers en zetmeel). Bij het ketogeen dieet eet iemand veel vetten en weinig koolhydraten. Hierdoor verandert de manier waarop het lichaam normaal gesproken zijn energie uit voeding haalt. Als het lichaam weinig koolhydraten krijgt, breekt het de vetten af tot zogenaamde ketonen. Niet de koolhydraten maar de ketonen vormen dan de belangrijkste energiebron voor de hersenen. Deze ketonen zullen zich in het bloed opstapelen tot een bepaalde waarde, waardoor het lichaam in een staat van ‘ketose’ komt. Hoe het dieet precies werkt is nog onbekend, maar het kan ervoor zorgen dat er minder epileptische activiteit in de hersenen ontstaat, waardoor de aanvallen verminderen.

Voor wie?

Als de epilepsie moeilijk te behandelen is met medicijnen en hersenchirurgie niet
mogelijk is, kan het ketogeen dieet een behandelmogelijkheid zijn. Het dieet is
aan strikte regels gebonden. Dit dieet kan toegepast worden bij kinderen en
volwassenen.

Op maat ingesteld

Het dieet is erg intensief en mag nooit zomaar worden gevolgd. Vaak wordt iemand een aantal dagen opgenomen in een epilepsiecentrum of in een ziekenhuis dat hierin gespecialiseerd is. Als iemand in aanmerking komt voor het ketogeen dieet dan wordt het dieet op maat ingesteld door een diëtist onder begeleiding van een verpleegkundige, een (kinder)neuroloog of kinderarts en bij volwassenen een internist. Na het instellen op het dieet wordt het dieet thuis voortgezet en blijft de persoon onder controle. Binnen drie maanden is meestal duidelijk of het dieet effect heeft of niet. Meestal blijft iemand naast het dieet medicijnen gebruiken. Na een paar maanden besluit de arts soms de medicatie te verminderen. Na 2 tot 3 jaar wordt het dieet in principe langzaam afgebouwd en beëindigd.

Verschillende varianten

Er bestaan verschillende varianten van het ketogeen dieet, bijvoorbeeld het klassieke ketogeen dieet, het MCT-dieet en het MAD (Modified Atkins dieet). Er zijn ook nog mengvormen van diëten. De diëten verschillen in de soort en hoeveelheid vet.

Wat is het effect van het ketogeen dieet?

Uit onderzoek blijkt dat:

  • bij ongeveer een derde van de gebruikers de aanvallen met meer dan de helft verminderen;
  • bij ongeveer een derde de aanvallen met de helft verminderen;
  • bij ongeveer een derde de aanvallen niet verminderen.

Meer informatie over het ketogeen dieet

Behandeling met het ketogeen dieet wordt aangeboden door de epilepsiecentra (SEIN en Kempenhaeghe) en de meeste afdelingen kinderneurologie van algemene en academische ziekenhuizen. Informeer bij uw behandelend (kinder)neuroloog of het ketogeen dieet een optie is.

Meer en uitgebreidere informatie over ketogeen dieet kunt u hier lezen.