Heftruck, vorkheftruck of trekker

Een epileptische aanval in het verkeer is gevaarlijk. Daarom is er een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen. Deze wet geldt voor rijden met een auto, motor, trekker, vrachtwagen en bus. Een vorkheftruck valt ook onder de wet. Een heftruck niet. Je bent zelf verantwoordelijk dat je niemand in gevaar brengt.

Mag ik een heftruck rijden met epilepsie?

Ja, dat mag. Er is geen wet die dit verbiedt. Maar heb je nog aanvallen? Dan kan het wel gevaarlijk zijn voor jezelf of voor anderen. Kijk goed naar je aanvallen en besluit dan samen met je werkgever of het veilig voor je is. Je neuroloog of bedrijfsarts kunnen je helpen bij het besluit. Overleg met je verzekering of zij schade door een aanval vergoeden.

Mag ik een vorkheftruck rijden met epilepsie?

Dat hangt af van de soort aanvallen en hoe lang de laatste aanval geleden is. Ook is belangrijk of je op de openbare weg rijdt. Voor het rijden op een vorkheftruck op de openbare weg moet je een T-rijbewijs hebben. Voor het T-rijbewijs geldt dezelfde wet als voor auto- en motorrijden.

Mag ik tractor rijden met epilepsie?

Dat hangt af van de soort aanvallen en hoe lang de laatste aanval geleden is. Voor het tractor rijden op de openbare weg geldt namelijk dezelfde wet als voor auto- en motorrijden. Het T-rijbewijs is verplicht voor tractors maar ook voor landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) die op de openbare weg rijden.