Fiets, brommer en brommobiel

Er zijn geen wettelijkse regels voor rijden op de fiets, brommer of brommobiel, en scootmobiel. Maar een epileptische aanval in het verkeer is gevaarlijk. Je bent zelf verantwoordelijk dat je niemand in gevaar brengt.

Er is wel een wet over rijden na één of meer epileptische aanvallen. Deze wet geldt voor rijden met een auto, motor, trekker, vrachtwagen en bus.

Mag ik (elektrisch) fietsen?

Ja, dat mag. Er is geen wet over (elektrisch) fietsen met epilepsie. Maar heb je nog aanvallen? Fietsen kan dan gevaarlijk zijn voor jezelf of andere mensen op de weg. Kijk goed naar je aanvallen en besluit dan of het veilig voor je is. Je arts kan je bij je besluit helpen.

Tips:

  • Een fietshelm beschermt je als je valt.
  • Bedenk van tevoren je route zodat je water vermijdt.
  • Maak samen met iemand anders een fietstocht.
  • Geef je locatie door als je alleen fietstochten maakt.

 

Kan mijn kind alleen naar school fietsen?

Dat is voor ieder kind weer anders. Het hangt af van de soort aanvallen en of je kind hulp nodig heeft na een aanval. De kinderarts of kinderneuroloog van je kind kan je helpen bij je besluit. Heeft je kind al een tijdje geen aanvallen meer? Dan kan hij of zij gewoon fietsen.

Tips:

  • Een fietshelm beschermt je kind als het valt.
  • Rijd van tevoren de route zodat je weet hoe je kind fietst. Zorg dat hij of zij water vermijdt.
  • Fiets zelf mee of laat je kind samen met vriendjes en vriendinnetjes fietsen.
  • Laat je kind de locatie doorgeven als hij of zij alleen fietst.
Mag ik op een scootmobiel rijden?

Ja, dat mag. Er is geen wet voor rijden met een scootmobiel en epilepsie. Heb je nog aanvallen? Dan kan het wel gevaarlijk zijn voor jezelf of voor anderen op de weg. Kijk goed naar je aanvallen en besluit dan of het veilig voor je is. Je neuroloog kan je helpen bij je besluit. Voor het rijden op een scootmobiel heb je geen rijbewijs of kentekenplaat nodig. Een verzekering is wel verplicht. Overleg met je verzekering of zij schade door een aanval vergoeden.

Mag ik op een bromfiets of brommobiel rijden met epilepsie?

 

Ja, dat mag. Er is geen wet die het rijden op bromfiets, brommobiel of snorfiets met epilepsie verbiedt. Wel is een AM-rijbewijs verplicht. Heb je nog aanvallen? Dan kun je het best met je neuroloog overleggen of het veilig voor je is. Overleg daarna met je verzekering of zij schade door een aanval vergoeden. Heb je een auto- of motorrijbewijs dan heb je ook automatisch een AM-rijbewijs.