Behandelingen Artikel 21 - 01 - 24

Alternatieve behandelingen

21 januari 2024

Alternatieve behandelingen genezen je epilepsie niet. Je kunt je er wel beter door voelen. En dat kan weer een goede invloed hebben op je aanvallen. Als een behandeling bij een ander werkt, betekent dat niet dat deze ook bij jou zal werken. Veel hangt af van je epilepsie en hoe jij over alternatieve behandelingen denkt.

Waar moet je aan denken?
  • Ga altijd naar een erkende alternatieve genezer en zoek of vraag van tevoren informatie.
  • Zeg de relatie met je reguliere arts niet op.
  • Stop nooit met je medicijnen zonder overleg met je huisarts of neuroloog.
  • Probeer om de verschillende behandelaars met elkaar in contact te brengen. Dat voorkomt dat behandelingen elkaar verkeerd beïnvloeden.
 
Voorbeelden van alternatieve behandelingen

Homeopathie

Onderzoek toont aan dat homeopathische middelen epilepsie niet genezen. Homeopaten zelf beweren dat meestal ook niet. Medicijnen tegen epilepsie (anti-epileptica) onderdrukken aanvallen. Dit is voor homeopathische middelen niet bewezen. Sommige mensen geven aan zich beter te voelen bij gebruik van deze middelen.

Voeding

Voor zover nu uit wetenschappelijk onderzoek bekend hebben diëten geen positieve invloed op je epilepsie. Een uitzondering hierop is het medische ketogeen dieet.

Yoga

Epilepsiecentrum Kempenhaeghe heeft onderzocht of yoga een positief effect heeft op epilepsie. De conclusie was dat sommige mensen zich beter voelden door yoga. Maar yoga verminderde het aantal aanvallen niet.

Lees ons standpunt over alternatieve geneeswijzen.