Nieuws

Ben jij man, slik je valproaat en heb je een kinderwens? Lees dan verder!

Valproaat is een medicijn om epileptische aanvallen te voorkomen (anti-aanvalsmedicijn/anti-epilepticum). Het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) heeft een nieuwsbericht op haar website gezet over voorzorgsmaatregelen voor mannen die valproaat gebruiken en vader willen worden.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk een verhoogd risico is op ontwikkelingsstoornissen bij kinderen als de vaders in de drie maanden vóór de bevruchting valproaat gebruikten. Het gaat dan om problemen in de ontwikkeling van het kind zoals autisme, verstandelijke beperkingen, communicatiestoornissen, ADHD of bewegingsstoornissen. Hoewel het onderzoek tekortkomingen heeft, vindt het adviescomité voorzorgsmaatregelen nodig. Het risico is niet onderzocht bij mannen die meer dan drie maanden voor de bevruchting stopten met valproaat.

Voorzorgsmaatregelen

Heb je een kinderwens? Bespreek het met je neuroloog. Het is belangrijk dat je neuroloog de behandeling met valproaat goed controleert en bekijkt of het nog steeds het meest geschikte medicijn is. Meer informatie over het advies en de voorzorgsmaatregelen lees je in het persbericht van het CBG. Heb je hier vragen over? Stel ze dan aan je neuroloog.

Extra advies van EpilepsieNL

Stop nooit zo maar met valproaat of een ander anti-epilepticum zonder met je neuroloog te overleggen! Plotseling stoppen kan namelijk schadelijk zijn en het kan leiden tot (zware) epileptische aanvallen.

Persbericht CBG 15 januari 2024: Voorzorgsmaatregelen bij gebruik valproaat door mannen met kinderwens