Vakantie en reizen

Voor de meeste mensen met epilepsie geldt dat ze zonder bijzondere maatregelen met vakantie kunnen gaan. Wel is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Bekijk of uw vakantie past bij de aard van uw epilepsie. Sommige mensen raken in de vakantie oververmoeid door veel uitgaan, weinig slaap en dergelijke. Dit kan een uitlokker zijn voor een aanval. Tijdens de vakantie worden medicijnen soms vergeten of onregelmatiger ingenomen. Ook dit kan een aanval uitlokken.

Reistips op een rij

  • Vraag bij de apotheek een overzicht van uw medicatie. Het is belangrijk dat zowel de stofnaam als de merknaam erop vermeld staat. Deze uitdraai vervangt niet een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zie hierna).
  • Vraag uw behandelend arts om een kort medisch rapport in het Engels. Dit medisch rapport vervangt niet een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zie hierna).
  • Zorg altijd voor voldoende medicijnen, neem voor tenminste 2 dagen extra medicijnen mee.
  • Noteer het telefoonnummer van uw eigen apotheek om, indien noodzakelijk, de samenstelling van uw medicijnen na te kunnen vragen.
  • Neem altijd een naam, adres en telefoonnummer mee van familie of vrienden, voor het geval er iets gebeurt.
  • Het is raadzaam om tijdens uw vakantie een S.O.S.-talisman om uw arm of nek te dragen; dit kan in geval van een aanval de hulpverleners van dienst zijn om te bepalen hoe ze u het beste kunnen helpen.
  • Zorg dat minstens één van de mensen die met u optrekt, weet wat te doen als u een aanval krijgt.
  • Met specifieke vakantievragen, bel de Epilepsie Infolijn 030 634 40 64.

Voor meer informatie kunt u de uitgave Epilepsie en reizen gratis downloaden. Dit boekje geeft in 11 talen de belangrijkste uitdrukkingen en zinnen over epilepsie weer, aangevuld met een checklist en adviezen.

Vliegreis met epilepsie

In sommige gevallen kan het onverstandig zijn te vliegen. Of dit voor u geldt, is afhankelijk van het type aanval, of u speciale medische hulp nodig hebt, of bijvoorbeeld als het risico bestaat op een status epilepticus. Overleg bij twijfel met uw neuroloog. Hij kan u adviseren, maar u bent zelf verantwoordelijk voor de keuze die u maakt. Informeer ook naar de voorwaarden bij uw vliegmaatschappij. Zorg dat u voldoende medicijnen bij u hebt in uw handbagage. Neem eventueel een reserverecept mee. Houd rekening met tijdsverschil bij het slikken van de medicatie.

Controleer of uw medicijnen onder de Opiumwet vallen

Voor sommige medicatie hebt u in het buitenland speciale verklaringen nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals bijvoorbeeld diazepam, midazolam en fenobarbital. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Daarom hebt u speciale verklaringen nodig om deze middelen legaal mee op reis te nemen. Het is belangrijk dat u weet of uw medicatie onder deze wet valt. U kunt dit navragen bij uw behandelend arts, of controleren in de lijst van medicijnen van het CAK.

Schengenverklaring en Engelstalige medische verklaring

Er bestaan 2 verschillende verklaringen. Welke verklaring u nodig hebt, hangt af van het land waar u naartoe gaat:

  • De Schengenverklaring is voor reizen binnen het Schengengebied.
  • De Engelstalige medische verklaring is voor reizen buiten het Schengengebied.

U moet minimaal 4 weken voor vertrek de procedure starten. Meer informatie kunt u vinden op de website van het CAK onder het kopje 'Verklaring'. Met vragen kunt u ook bellen naar het CAK 0800 2108.

Vaccinaties

Tegen gele koorts, hepatitis A of B, difterie, tetanus, polio en tyfus kunt u zich zonder bezwaar laten inenten. Middelen tegen malaria daarentegen kunnen een risico zijn voor mensen met epilepsie. Problemen kunnen ontstaan bij het gebruik van mefloquine (lariam), kinine en andere middelen tegen malaria. Verder moet u bij het gebruik van sommige anti-epileptica ook uitkijken met doxycycline. Bij twijfel over vaccineren kunt u overleggen met de apotheek of contact opnemen met de GGD. Over vaccinaties bij kinderen met epilepsie is het verstandig vooraf te overleggen met de behandelend arts.