Cedric (17) heeft regelmatig kortsluiting in zijn hersenen

Hij heeft sinds zijn vijfde epilepsie. Cedric zit op het VWO, sport op topniveau en traint negen keer per week. En moet daarnaast met zijn epilepsie zien om te gaan. Want door zijn epilepsie leeft hij veel in onzekerheid, omdat hij nooit weet wanneer de volgende aanval komt. Maar er is hoop. Lees hieronder het verhaal van Cedric.

Cedric

15 juni 2021

 

Examens

Recent had hij examens. “Het ervaren van stress is – evenals langdurig een beroep doen op mijn concentratie – niet bevorderlijk voor mijn epilepsie. Dat is nog zacht uitgedrukt. De afgelopen periode heb ik méér aanvallen gehad dan normaal, wel vier tot vijf per week. Zelfs tijdens de examens Nederlands, wiskunde B en natuurkunde.” Gelukkig kon hij zijn examens in een apart lokaal maken en kreeg hij verlenging. Want goede cijfers zijn belangrijk voor Cedric. “Ik zou later heel graag de chirurgie kant op willen gaan, en dan het liefst met neurologie als specialisatie. Uitgerekend het terrein waarmee ik al sinds mijn geboorte te maken heb. Ach, het hebben van dromen is niet verkeerd.”

Beperkingen in het dagelijks leven

Door zijn epilepsie kan Cedric een hoop dingen niet alleen. “Een voorbeeld? Zelfstandig in bad is hoogst onverstandig, omdat de verdrinking dan altijd op de loer ligt. Dat is me al tweemaal bijna overkomen, ik heb geen behoefte aan een derde keer. Een plons in het zwembad is om dezelfde reden niet raadzaam. Ook met fietsen in het verkeer dien ik uiterst voorzichtig te zijn. Ik mijd zoveel mogelijk de drukte.”

Cruciaal jaar

Voor Cedric wordt 2021 mogelijk een cruciaal jaar. „Veel hangt af van het chirurgie-traject waarin ik me momenteel bevind. Om voor een groot deel of misschien wel volledig af te rekenen met epilepsie is een hersenoperatie nodig. De grote vraag is of zo’n gigantische ingreep überhaupt tot de realiteit behoort. Dat heeft vooral te maken met het gegeven dat de te opereren plek, oftewel het relevante (beschadigde) littekenweefsel, nog niet exact is vastgesteld. En zonder die kennis is een ingreep onverantwoord.”

Online collecteren tot eind juni

Voor Cedric en de 200.000 andere Nederlanders met epilepsie, collecteren wij en velen anderen. Welke van onze collectanten steun jij?

Verder lezen?

Lees het hele verhaal bij het AD.

Lees het vervolgverhaal over Cedric een jaar later.