Artsen hebben alles geprobeerd, maar niets werkt.

In gesprek met Amy (29), zus van Bas. Bas (25) was 11 jaar toen hij de diagnose epilepsie kreeg. Hij zat op het havo-vwo in de sportklas. Hij deed aan tennis en voetbal en was een 11-jarige zoals ieder ander.

Bas

21 januari 2022

 

Signalen

Zijn zus Amy vertelt dat er achteraf al kleine signalen waren die op epilepsie hadden kunnen wijzen. Ze ondernamen actie toen er echt iets vreemds gebeurde. Hun moeder vroeg tijdens het verhuizen aan Bas om een stapel boeken, maar hij kwam terug met de afstandsbediening van de televisie.
In het begin dachten ze dat Bas een lichte vorm van epilepsie had. Maar uit het EEG werd snel duidelijk dat het een ernstige vorm van epilepsie was. Bas moest direct medicijnen gaan slikken. Hij werd doorgestuurd naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, omdat zijn vorm van epilepsie ingewikkeld te behandelen bleek.

Niets werkt bij Bas

Bas is nu 25 jaar. Artsen hebben 14 jaar lang alles geprobeerd om hem te helpen. Zo heeft hij verschillende medicijnen gehad, is er een Nervus Vagus Stimulator geïmplanteerd en is hij twee keer aan zijn hersenen geopereerd.

Maar helaas werkt niets bij Bas. Waar hij eerder nog een onbezorgde sociale tiener was, leeft hij nu een vrij geïsoleerd bestaan. Hij heeft iedere dag meerdere aanvallen, woont thuis bij zijn ouders en is van hen afhankelijk voor hulp.

Vrijheid

''Ik denk nog wel eens aan de tijd dat Bas en ik jong waren en spontaan naar het strand gingen. Die tijd is voorbij. We blijven positief en doen er alles aan om te genieten van wat wél kan. Maar we zijn allemaal een deel van onze vrijheid en onbezorgdheid kwijt.''

Samen in de aanval

Gelukkig leven we in een land met een goede gezondheidszorg. Er is al veel mogelijk, ook voor mensen met epilepsie. Maar helaas nog lang niet voor iedereen. Er zijn nog te veel mensen zoals Bas, voor wie er geen oplossingen zijn. Voor al deze mensen zetten wij ons in en halen we geld op voor toponderzoek.

Help mee en collecteer voor EpilepsieNL

Wil je meer weten over Bas? Kijk op www.operatiebas.nl.