Een betere uitkomst van epilepsiechirurgie met HFO’s

Het succes van chirurgische ingrepen bij epilepsiepatiënten hangt af van het nauwkeurig bepalen van het zieke hersenweefsel waarvandaan epileptische aanvallen beginnen. Tot voor kort was er geen biomarker (een stof die wordt gebruikt als een aanwijzer van een bepaalde biologische toestand) voor het zieke epilepsieweefsel en hing het chirurgische plan af van indirecte aanwijzingen van op welke plek het zieke weefsel zich bevond. Tegenwoordig kan met hoog frequente oscillaties (HFO’s) het zieke weefsel beter gevonden worden. Een HFO is een nieuw gevonden EEG-biomarker.

Binnen het onderzoeksproject wordt een product ontwikkeld dat metingen tijdens de operatie, analyse en directe terugkoppeling aan de neurochirurg combineert. Het richt zich op directe HFO-gebaseerde chirurgie. Dit zou de chirurgische procedure kunnen vereenvoudigen en de uitkomst verbeteren.

Meer lezen? Download dan het artikel ‘Waar plaatst epilepsie een handtekening? Verfijnde opsporing van epileptisch hersenweefsel‘ uit Epilepsie Magazine.

Titel: EpiSIGN: een betere uitkomst van epilepsiechirurgie met HFO’s
Onderzoeker: Dr. Maeike Zijlmans, SEIN en UMC Utrecht
Samenwerkende instituten: SEIN, UMCU en de bedrijven Productzaken en Inomed
Waarde onderzoek: € 516.000,-
Startdatum: 1 maart 2017
Looptijd: 3 jaar
PPS-toeslag*: Bijdrage Epilepsiefonds € 60.000,-, Hersenstichting € 200.000,-

* Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag die door Topsector Life Sciences & Health beschikbaar is gesteld aan de Hersenstichting en het Epilepsiefonds ter stimulatie van publiek-private samenwerking.