Tevreden over onze informatie?
Het Epilepsiefonds vindt het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk te informeren over epilepsie. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van giften. Daarom hebben we uw steun nodig. Helpt u mee?
Om de diagnose epilepsie te stellen, is een goede beschrijving van de aanval nodig. Soms kan de persoon zelf die geven, maar meestal kan iemand uit de omgeving dat beter, bijvoorbeeld als iemand tijdens een aanval buiten bewustzijn is. Ook beeld, bijvoorbeeld gemaakt met een mobiele telefoon, kan behulpzaam zijn. Daarnaast wordt de ziektegeschiedenis met de arts besproken. Vervolgens worden in het ziekenhuis meestal aanvullende onderzoeken gedaan.
Bij de arts in de spreekkamer vergeten mensen vaak wat ze wilden zeggen of vragen, terwijl het bij epilepsie juist zo belangrijk is om duidelijke informatie te geven over de aanvallen.
Ga goed voorbereid in gesprekBij het vermoeden van epilepsie wordt vaak een EEG (elektro-encefalogram) gemaakt om de hersenactiviteit te meten. Er zijn verschillende soorten EEG's.
Hoe werkt een EEG?Met beeldvormend onderzoek probeert een arts de oorzaak van iemands epilepsie te vinden. Hiervoor kan hij verschillende technieken gebruiken, zoals MRI of een CT-scan.
De hersenen in beeldOm meer duidelijkheid te krijgen over aanvallen is soms aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek, of cardiologisch of neuropsychologisch onderzoek.
Meer over aanvullende onderzoeken