Oorzaken

Epilepsie ontstaat als een optelsom van factoren. Vaak spelen erfelijke factoren een rol, in combinatie met omgevingsfactoren. Iemand die door een ongeval serieuze hersenbeschadiging heeft opgelopen, kan epilepsie krijgen, ook als er geen epilepsie voorkomt in de familie. Als er wel veel epilepsie voorkomt in de familie, kan iemand opeens epilepsie krijgen, of kan een lichtere vorm van hersenbeschadiging al leiden tot epilepsie.

Oorzaak vaak onbekend

In ongeveer 70% van de gevallen vindt men bij nader onderzoek geen oorzaak. Het kan gebeuren dat er in het EEG (elektro-encefalogram, ook wel hersenfilmpje genoemd) duidelijke afwijkingen worden gevonden, maar dat er in de (MRI-)scan op die plaats in de hersenen niets bijzonders te zien is. Misschien is dan de afwijking te klein om met een scan te onderscheiden. Soms is er sprake van een stoornis in de functie van de netwerken en is er daardoor niets te zien; vergelijk het met een kapotte chip in een elektronisch apparaat. Maar ook als een duidelijke hersenafwijking op de scan gevonden wordt, is niet altijd duidelijk hoe die is ontstaan.

Sommige epilepsiesyndromen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een afwijking of beschadiging van de hersenen. Maar deze afwijking of beschadiging kan (nog) niet worden aangetoond. Dit wordt cryptogene epilepsie genoemd.

Onderstaand filmpje is afkomstig van de dvd Epilepsie in beeld.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken

Epilepsie kan ontstaan door verschillende oorzaken:

  • Erfelijkheid of verhoogde aanleg kan een oorzaak zijn van epilepsie.
  • Epilepsie kan ontstaan als gevolg van een tekort aan zuurstof in de hersenen, bijvoorbeeld voor of tijdens de geboorte. Maar ook na hersenletsel als gevolg van een ongeval.
  • Soms vindt men een afwijking in de structuur (de bouw) van het hersenweefsel zelf, maar ook van het weefsel dat de hersencellen steunt (steunweefsel) of voedt (bloedvaten).
  • Epilepsie kan ontstaan als gevolg van stofwisselingsstoornissen in de hersencellen, een stofwisselingsziekte of een ontsteking van het hersenweefsel.
  • Infecties, zoals hersenvliesontsteking, of een hersenabces, kunnen epilepsie veroorzaken.
  • Vaataandoeningen, zoals een herseninfarct of een hersenbloeding kunnen epilepsie tot gevolg hebben.
  • Chronisch overmatig alcohol- en drugsgebruik kan de hersenen beschadigen en aanleiding geven tot aanvallen.
  • In enkele gevallen is een goed- of kwaadaardige hersentumor de oorzaak.
  • Giftige stoffen kunnen epilepsie tot gevolg hebben. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, met name die in de psychiatrie worden gebruikt, kunnen aanvallen uitlokken.
  • Littekenweefsel, ontstaan als gevolg van een (vroeger) doorgemaakte hersenaandoening (zoals een infectie, een hersenabces, zuurstoftekort, hersenletsel of na een tumoroperatie) kan verantwoordelijk zijn voor de epileptische aanvallen. In de rand van het litteken zitten vaak abnormaal werkende hersencellen die verantwoordelijk zijn voor de epilepsie.

Naast de bovengenoemde oorzaken kunnen ook uitlokkende factoren een rol spelen bij het krijgen van een aanval.

Hebt u vragen? Wij helpen u graag. Bel ons via de Epilepsie Infolijn, 030 634 40 64 of mail ons.