Tevreden over onze informatie?
Het Epilepsiefonds vindt het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk te informeren over epilepsie. Wij zijn daarvoor volledig afhankelijk van giften. Daarom hebben we uw steun nodig. Helpt u mee?
Epilepsie ontstaat als een optelsom van factoren. Vaak spelen erfelijke factoren een rol, in combinatie met omgevingsfactoren. Iemand die door een ongeval serieuze hersenbeschadiging heeft opgelopen, kan epilepsie krijgen, ook als er geen epilepsie voorkomt in de familie. Als er wel veel epilepsie voorkomt in de familie, kan iemand opeens epilepsie krijgen, of kan een lichtere vorm van hersenbeschadiging al leiden tot epilepsie.
In ongeveer 70% van de gevallen vindt men bij nader onderzoek geen oorzaak. Het kan gebeuren dat er in het EEG (elektro-encefalogram, ook wel hersenfilmpje genoemd) duidelijke afwijkingen worden gevonden, maar dat er in de (MRI-)scan op die plaats in de hersenen niets bijzonders te zien is. Misschien is dan de afwijking te klein om met een scan te onderscheiden. Soms is er sprake van een stoornis in de functie van de netwerken en is er daardoor niets te zien; vergelijk het met een kapotte chip in een elektronisch apparaat. Maar ook als een duidelijke hersenafwijking op de scan gevonden wordt, is niet altijd duidelijk hoe die is ontstaan.
Sommige epilepsiesyndromen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een afwijking of beschadiging van de hersenen. Maar deze afwijking of beschadiging kan (nog) niet worden aangetoond. Dit wordt cryptogene epilepsie genoemd.
Onderstaand filmpje is afkomstig van de dvd Epilepsie in beeld.
Epilepsie kan ontstaan door verschillende oorzaken:
Naast de bovengenoemde oorzaken kunnen ook uitlokkende factoren een rol spelen bij het krijgen van een aanval.
Hebt u vragen? Wij helpen u graag. Bel ons via de Epilepsie Infolijn, 030 634 40 64 of mail ons.