"Zonder de epilepsie had ik nooit een cd gemaakt"

Kevin heeft epilepsie

Na een zware aanval belandde Kevin van Oort (29) in het ziekenhuis. “Toen ik bijkwam op de eerste hulp was het eerste wat ik dacht: ik wil een cd maken. En dat heb ik ook gedaan.” In 2010 bracht Kevin, ook wel bekend als rapper DeFact, zijn album Ontwikkelingsfase uit.

Eerste aanval in de puberteit

“Op mijn vijftiende kreeg ik mijn eerste epileptische aanval. Het was een grote, zware aanval en al snel volgden er meer. Het was een moeilijke tijd. Ik was een puber en wilde net als mijn vrienden op stap gaan en mijn grenzen verkennen. Dat deed ik ook, maar daardoor kreeg ik veel aanvallen. Na een aanval was ik vaak dagenlang van slag. Mijn geheugen werd ook slechter. Daar werd ik erg onzeker en gespannen van, wat niet bevorderlijk was voor mijn epilepsie.”

Bijna fataal

Kevins epilepsie zorgde voor een heftige ervaring. “Op een koude winterdag fietste ik alleen naar huis. In het park kreeg ik onverwachts een zware aanval. Er was niemand in de buurt. Gelukkig werd ik na een tijdje gevonden door een man die zijn hond aan het uitlaten was. Als die hond niet was aangeslagen, dan was ik waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van onderkoeling.”

Onbegrip

Lange tijd worstelde Kevin met zijn epilepsie: “Mijn middelbare school heb ik afgemaakt, maar op het grafisch lyceum ging het mis: de studiebelasting was te zwaar in combinatie met mijn epilepsie. Jarenlang heb ik geprobeerd rond te komen van kleine baantjes, maar vaak werd ik na een tijdje weggestuurd vanwege mijn epilepsie. Ik kreeg altijd lieve reacties, maar mensen wisten niet goed wat ze aan moesten met mijn heftige aanvallen. Zelfs mijn vader begreep in het begin niets van mijn epilepsie. Hij snapte niet waar het vandaan kwam en kon zich er geen voorstelling van maken. Ik voelde me zo onbegrepen!"

Hebt u weleens te maken gehad met onbegrip over epilepsie?

Helaas stuiten veel mensen met epilepsie nog steeds op onbegrip en vooroordelen. Onterecht, want 70% van de mensen met epilepsie leidt een normaal bestaan. Door het geven van voorlichting probeert het Epilepsiefonds een duidelijker beeld te geven van epilepsie in de maatschappij.

Lees meer over onze voorlichtingsactiviteiten

Een spreekbeurt over epilepsie kan ervoor zorgen dat klasgenoten uw kind beter begrijpen.

Bestel gratis een spreekbeurtpakket over epilepsie

Fijn dat u niet tegen vooroordelen en misverstanden aanloopt. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Het Epilepsiefonds zet zich daarom in om vooroordelen weg te nemen door het geven van voorlichting.

Lees meer over onze voorlichtingsactiviteiten

Epilepsie kan een grote invloed hebben op iemands leven. Net als Kevin vindt het Epilepsiefonds het belangrijk dat mensen met epilepsie hun leven kunnen leiden als ieder ander. Daarom heeft Kevin een korte video gemaakt bij ‘Epilepsie’, een track die op zijn cd staat.

Trailer over epilepsie door Kevin

Ontwikkelingsfase

“Na een onrustige periode van vijf jaar waarin ik allerlei baantjes had, besloot ik dat het roer om moest. Ik wilde mijn droom verwezenlijken en eindelijk die cd maken. Met wat hulp heb ik een ondernemingsplan geschreven. Hiermee kreeg ik een starterskapitaal om mijn eigen platenmaatschappij op te richten. Ik ben videoclips gaan maken en heb DeF3 Records opgericht. Uiteindelijk kwam in 2010 mijn album Ontwikkelingsfase uit, dat goed werd ontvangen. Op de cd staat ook een nummer over de invloed van epilepsie op mijn leven. Ik hoop dat mensen na het luisteren beter begrijpen hoe ik me voel.”

Rust en regelmaat

“Gelukkig gaat het nu goed met me. Ik heb sinds vorig jaar een leuke, lieve vriendin en dat doet me goed. Zij heeft 2 kinderen en dat zorgt er mede voor dat ik nu een stabiel leven heb. Rust en regelmaat zorgen ervoor dat ik minder snel een aanval krijg. In januari 2014 heb ik mijn eigen filmbedrijf opgericht. Ik maak promotiefilmpjes voor verschillende opdrachtgevers en ik regel de gehele totstandkoming van een video: het creatieve proces, de opnames, het editen, het design en het uitzoeken van de muziek. Erg leuk om te doen! Een paar jaar geleden had ik me niet kunnen voorstellen dat ik fulltime zou werken. Door mijn epilepsie was de makkelijke weg niet voor mij weggelegd, maar het heeft me uiteindelijk wel gebracht waar ik nu ben. Als ik geen epilepsie had gehad, had ik waarschijnlijk nooit een eigen cd uitgebracht. Ik ben heel tevreden met mijn leven nu en ik blijf keihard mijn best doen om dat zo te houden!"